Криминалистичко-полицијски универзитет постао члан „Интерполове глобалне мреже академија“

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Зоран Ђурђевић и генерални секретар Интерпола Јирген Шток (Jürgen Stock) потписали су Писмо о прихватању Општих услова за приступање „Интерполовој глобалној мрежи академија“, у среду, 15. маја 2024. године, уз присуство потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Републике Србије Ивице Дачића.

Ректор, проф. др Зоран Ђурђевић истакао је да су, за Криминалистичко-полицијски универзитет, сарадња и размена знања основа за континуирано унапређивање образовања полицијских службеника, а самим тим и за унапређење степена ефикасности заштите људских права и слобода.

Сарадња не сме бити предмет анализе и предмет избора, сарадња је аксиом, нужност без које је немогуће замислити супротстављање савременим облицима криминалитета, посебно организованом, високотехнолошком и тероризму,“ додао је ректор Ђурђевић.

Ректор Ђурђевић се осврнуо и на чињеницу да је овај важан догађај одржан у недељи завршне међународне вежбе, коју студенти Универзитета реализују са студентима Департмана федералне криминалистичке полиције, БКА, Висбаден, Немачка, студентима Факултета за спровођење закона, Лудовика Универзитета јавне службе, Будимпешта, Мађарска и Полицијске академије у Шчитну у Пољској.

Управо оваквом организацијом студентских сусрета ми припремамо нове кадрове који ће наставити да унапређују сарадњу, да заједнички раде на имплементацији нових модела рада полиције, нових метода у откривању и доказивању најтежих кривичних дела“, истакао је ректор Ђурђевић.

Генерални секретар Интерпола, Јирген Шток, изразио је задовољство због чињенице да је Криминалистичко-полицијски универзитет постао 15. чланица  „Интерполове глобалне мреже академија“.

Сведоци смо да се у савременом свету доста тога променило, али оно што је остало непромењено јесте значај образовања и обуке као целоживотног процеса. Интерпол је настао како би повезао полиције широм света. Сјајна сарадња са Републиком Србијом већ постоји, а приступање Криминалистичко-полицијског универзитета „Интерполовој глобалној мрежи академијапредставља само продубљивање те сарадње“, додао је генерални секретар Шток.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Републике Србије Ивица Дачић истакао је да је да је ово значајан догађај за Криминалистичко-полицијски универзитет и Министарство унутрашњих послова, као и да је Интерпол изузетно важна међународна организација, са којом Република Србија остварује сарадњу на дневном нивоу.

Нема успешне борбе против криминала без међународне сарадње. Управо зато, важно је да сарадња између држава буде што ефикаснија и квалитетнија. Такође, полицијско образовање је неопходно јер само учена полиција може да одговори свим изазовима полицијских послова“, додао је министар Дачић.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени