О СЕКЦИЈИ

 

Секција за генетику Криминалистичко-полицијског универзитета je званично започела са радом почетком 2019. године. У оквиру секције заинтерестовани студенти основних, мастер и докторских студија имају прилику да се упознају са савременим достигнућима у области ДНК анализе у криминалистичко-форензичкој пракси, као и да се укључе у емпиријска истраживања у једној од више области које се изучавају. Поред незаменљивог практичног искуства, рад у оквиру секције студентима такође омогућава да стекну знања о презентовању резултата истраживања и писању научних и стручних радова.

 

ЧЛАНОВИ ТИМА

 

Руководилац секције

Проф. др Смиља Теодоровић
Након што је основне и докторске студије у области молекуларне микробиологије завршила у САД, проф. Теодоровић се вратила у Србију са жељом да пренесе своја знања и искуства талентованим и вредним студентима. Интригирају је различити аспекти молекуларне генетике, а посебно интердисциплинарна истраживања, која спроводи кроз различите сарадње, а која имају примену у форензичкој и криминалистичкој пракси. Страствен је предавач и активна је на пољу промоције науке.

 

Чланови секције

Чланови секције су вредни и ентузијастични студенти, који гаје љубав према науци, а врло често и „крими“ филмовима. Молекуларни свет сматрају мистичним и имају жељу да у њега закораче, и пуно стрпљења да у њему нешто одгонетну.

 

 

Соња Милосављевић, Милош Милићевић, Анђела Биберџић, Кристина Узелац, Вања Пејчић, Тања Мировић, Миљана Пиљевић, Јована Ненадовић, Мирјана Степановић

 

ПРОЈЕКТИ

 

I Форензичка генетика: испитивање различитих последица (друштвених, правних, етичких) употребе националних ДНК база података и других репозиторија биолошких информација

  • Teodorović, S., Mijović, D., Nenadić, U. R., & Savić, M. (2017). Attitudes regarding the national forensic DNA database: survey data from the general public, prison inmates and prosecutors’ offices in the Republic of Serbia. Forensic Science International: Genetics28, 44-51.
  • Teodorović, S. (2021). DNA phenotyping in forensic investigations: results from a survey in the Republic of Serbia. Rom J Leg Med29, 109-117.
  • Teodorović, S., & Bošković, A. (2022). Establishment of a national DNA database in the Republic of Serbia: Legal aspects and implications for the future. Medicine, Science and the Law62(1), 43-51.
  • „Испитивање знања и ставова студената Универзитета у Републици Србији о употреби биолошких база података од стране полиције“, мастер рад у припреми студенткиње Вање Пејчић, ментор: проф. др Смиља Теодоровић.

II Испитивање генетичке основе криминалног понашања:  анализа полиморфизама различитих генских локуса код испитаника са територије Републике Србије и њихове евентуалне асоцијације са агресивним понашањем

  • Teodorović, S., & Uzelac, B. (2015). Genetic basis of aggression: Overview and implications for legal proceedings. Romanian journal of legal medicine23(3), 193-202.
  • „Анализа uVNTR полиморфизма гена за моноамино оксидазу А (МАОА) код младих особа мушког пола из Републике Србије и његове асоцијације са самопроцењеном агресивношћу – пилот студија“, мастер рад студенткиње Тање Мировић, ментор: проф. др Смиља Теодоровић.

III Латентни трагови отисака прстију визуализовани биополимерним прахом на бази хитозана као извори ДНК

  • Истраживања се реализују у оквиру пројекта „Синтеза, карактеризација и примена биополимерних прахова на бази хитозана за развијање латентних трагова отисака прстију и њихов потенцијал као извора ДНК“, при Фонду за иновациону делатност РС, чији је руководилац проф. др Никола Милашиновић.

IV Форензичка анализа генетски модификоване хране

  • Квалитативна форензичка анализа генетски модификоване хране од кукуруза, пиринча и др. на тржишту Републике Србије

Више информација доступно на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени