Основне струковне студије Kриминалистике

Основне струковне студије криминалистике изводе се на Криминалистичко-полициском универзитету, као студије првог степена које трају три године (шест семестара) и носе 180 ЕСПБ бодова. Годишња оптерећеност студената је 720 часова, тј. 24 часа недељно. Трајање семестра је 15 седмица.

Студенти на другој и трећој години основних струковних студија могу да се определе за праћење наставе две изборне групе. То су Криминалистичко-форензичка и Полицијско-безбедносна изборна група.

На првој години је десет обавезних предмета, на другој осам обавезних и два изборна предмета која студент бира у зависности од опредељења за изборну групу, а на трећој години шест обавезних предмета, четири изборна (од тога су два изборна предмета која студент бира у зависности од опредељења за изборну групу).

Поред редовне, на Универзитету се изводе и посебни облици наставе – сталне обуке (током читавог школовања), тематске обуке (једном у току школовања) и праксе, у којима студенти усвајају низ компетенција у домену вештина.

То су:
  1. Почетна обука,
  2. Стројева обука,
  3. Обука у примени оперативних полицијских вештина,
  4. Обука у руковању службеним наоружањем,
  5. Школска полицијска испостава (ШПИ),
  6. Спасилачка обука,
  7. Теренска обука,
  8. Теренска обука у зимским условима и
  9. Праксе, које се спроводе у полицијским управама МУП-а и у полицијским станицама према месту пребивалишта студената.
Током пракси студенти повезују стечена теоријска знања с практичним радом у Министарству.

Погледај наставни план и програм из 2014. године
Погледајте измене наставног план и програм из 2020. године
Струковне криминалистика
Студијски програм основних струковних студија усклађен је захтевима ЕСПБ бодова чиме је омогућено упоређивање са сродним студијама на универзитетима у свету. У складу са захтевима, ЕСПБ на свакој години има 60 бодова, што укупно чини 180. Студент уписује сваки семестар посебно.

Студент који положи све испите утврђене студијским програмом основних струковних студија стиче стручни назив СТРУКОВНИ КРИМИНАЛИСТА. Ова стручна оспособљеност омогућава студенту да у Министарству унутрашњих послова стекне статус полицијског службеника који ће обављати извршилачке послове.

Студенти који заврше основне студије криминалистике имају могућност запослења у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, као и у другим државним органима и организацијама и у приватном сектору у области безбедности имовине и лица. 

Студенти прве године основних студија, који се финансирају из буџета, смештају се у интернат Криминалистичко-полициског универзитета, где су им обезбеђени изузетно добри услови за студирање.

Студентима су током сваког дана на располагању савремено опремљена теретана и спортско-рекреативни центар с разноврсним спортским садржајима. Отуда и многобројност спортских секција: џудо, карате, одбојка, мали фудбал, кошарка, стони тенис, стрељаштво, пливање, шах и оријентиринг.

На Криминалистичко-полициском универзитету студентима је на располагању специјализована библиотека са више од 25 000 књига и часописа, углавном из области криминалистичких, полицијско-безбедносних, правних и друштвених наука.

Опште информације о упису можете добити на телефон Студентске службе 3107-967 или путем е-мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Земун, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени