Основне академске студије Kриминалистике

Основне академске студије криминалистике које се изводе на Криминалистичко-полициском универзитету су студије првог степена, које трају четири године (осам семестара) и обима су 240 ЕСПБ бодова. Студијски програм чине обавезни и изборни предмети: академско-образовни, теоријско-методолошки, научно-стручни и стручно-апликативни. Однос међу предметима изражен у процентима у складу је са захтевима акредитације. Сваки предмет је одређен бројем ЕСПБ бодова.

Студенти на трећој и четвртој години могу да се определе за праћење наставе на једној од три изборне групе. То су Криминалистичка, Полицијска и Безбедносна изборна група. Годишња оптерећеност студената на прве три године је 720 часова, тј. 24 часа недељно.На четвртој години оптерећеност је 735 часова.

На првој и другој години студенти имају десет обавезних предмета. На трећој и четвртој години шест обавезних предмета и четири изборна (од тога су 2 изборна у зависности од опредељења студента за изборну групу). На свим годинама студија реализују се и посебни облици наставе у које спадају различите стручне праксе.

Студент који положи све испите утврђене студијским програмом основних академских студија стиче високо образовање и стручни назив КРИМИНАЛИСТА.

Поред редовне, на Универзитету се изводе и посебни облици наставе – сталне обуке (током читавог школовања), тематске обуке (једном у току школовања) и праксе, у којима студенти усвајају низ компетенција у домену вештина.

То су:
  1. Почетна обука,
  2. Стројева обука,
  3. Обука у примени оперативних полицијских вештина,
  4. Обука у руковању службеним наоружањем,
  5. Школска полицијска испостава (ШПИ),
  6. Спасилачка обука,
  7. Теренска обука,
  8. Теренска обука у зимским условима и
  9. Праксе, које се спроводе у полицијским управама МУП-а и у полицијским станицама према месту пребивалишта студената.
Током пракси студенти повезују стечена теоријска знања с практичним радом у Министарству.

Погледајте наставни план и програм из 2014. године
Погледајте наставни план и програм из 2016. године
Погледајте измене наставног план и програм из 2020. године
Ова стручна оспособљеност омогућава студенту да у Министарству унутрашњих послова стекне статус полицијског службеника. У овом статусу обављаће законито и ефикасно сложеније послове на вишим хијерархијским нивоима. Професија КРИМИНАЛИСТА у статусу полицијског службеника је од посебног друштвеног значаја.

Део студената Криминалистичко-полициског универзитета који заврши овај програм има могућност запослења и у другим државним органима, организацијама и недржавним субјектима, где ће применити стечена знања из области криминалистике, за рад на радним местима која се састоје од послова вишег нивоа сложености.

Сврха овог студијског програма има јасно дефинисане могућности како за наставак даљег усавршавања, тако и за праћење научних достигнућа из области криминалистике, а све у функцији стварања квалитетног научно-образовног профила за извршење полицијских послова.

Студенти прве године основних студија, који се финансирају из буџета, смештају се у интернат Криминалистичко-полициског универзитета, где су им обезбеђени изузетно добри услови за студирање.

Студентима су током сваког дана на располагању савремено опремљена теретана и спортско-рекреативни центар с разноврсним спортским садржајима. Отуда и многобројност спортских секција: џудо, карате, одбојка, мали фудбал, кошарка, стони тенис, стрељаштво, пливање, шах и оријентиринг.

На Криминалистичко-полициском универзитету студентима је на располагању специјализована библиотека са више од 25 000 књига и часописа, углавном из области криминалистичких, полицијско-безбедносних, правних и друштвених наука.

Опште информације о упису можете добити на телефон Студентске службе 3107-967 или путем е-мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Земун, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени