Вебинари регионалне студентске мреже за стратешко управљање ризицима и кризама

Прва Регионална студентска мрежа за стратешко управљање ризицима и кризама (ISMR Student Network) основана је крајем 2020. године, у оквиру регионалног огранка за југоисточну Европу (ISRM SEE Regional Chapter) Института за стратешко управљање ризицима (ISRM). Институт за стратешко управљање ризицима је међународна институција која окупља признате светске експерте, академике и доносиоце одлука у циљу размене мишљења и знања у домену стратешког управљања ризицима.

Основни циљ ISMR Student Network иницијативе је прикупљање, обједињавање и коришћење професионалних искустава стечених током COVID-19 пандемије (медицински и здравствени аспекти, вакцине, геополитички аспекти, социјални аспекти, криминолошко-психолошки аспекти, лидерство итд.) ради адекватнијег управљања ризицима и кризама које нас очекују у будућности.

Додатно, иницијатива ће бити фокусирана на теме као што су климатске промене, природне катастрофе, биолошки хазарди; сајбер безбедност, вештачка интелигенција; хибридно ратовање; тероризам, организовани криминал; људска безбедност, људска права и слободе, заштита података о личности; национална и регионална безбедност; међународни односи и геополитика; традиционалне и нове теоријске парадигме и концепти, управљање ризицима и кризама, резилијентност, управљање континуитетом пословања; кризно комуницирање; стандарди и стандардизација итд.

Дана 23. децембра 2020. године одржан је први вебинар, поводом успостављања Прве регионалне студентске мреже за стратешко управљање ризицима и кризама, а догађају је присуствовало више од 70 студената земаља Западног Балкана. Вебинар је отворен кратким филмом „Безбедносне кризе у 21. веку и како њима управљати“, а током догађаја студенти су упознати са мисијом, визијом и основним циљевима регионалне студентске мреже, као и планираном начину рада и кључним активностима посредством којих се ови циљеви настоје остварити. Видео снимак са првог одржаног вебинара можете погледати овде

Током 2021. године планирано је организовање вебинара из области за које су студенти исказали посебну заинтересованост. Вебинари ће се одржавати средом, у времену од 18 до 19.30 часова, а предавачи ће бити истакнути стручњаци и професионалци, као и универзитетски професори из региона и Европе. Након вебинара, учесницима ће бити прослеђен упитник у вези са темама које представљају предмет њиховог интересовања, који ће бити основ за даље планирање тема и активности. Од заинтересованих учесника се очекује учлањење у LinkedIn групу ISRM SE Europe Student Network која ће представљати платформу за размену информација у вези са планираним активностима. Учлањење у групу је добровољно и бесплатно, а избор тема и активности ће зависити искључиво од личних преференција.

Студентска мрежа за стратешко управљање ризицима и кризама својим активностима ће омогућити студентима стицање нових теоријских знања и практичних искустава, у циљу њиховог даљег професионалног развоја и усавршавања у домену стратешког управљања ризицима и кризама. Према речима др Дејвида Рубенса, аналитичара и оснивача Института за стратешко управљање ризицима (ISRM) из Велике Британије, „регионална студентска мрежа ће послужити као модел широм света за реализацију потенцијала студената да унапреде постојећи корпус теоријског и емпиријског знања у домену стратешког управљања ризицима и кризама, као и за њихов, како лични, тако и професионални напредак.“

 

 

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени