Еразмус+ Општи позив за подношење предлога пројеката за 2021. годину

Европски програм за област образовања, обука, младих и спорта – Еразмус+ започиње нови седмогодишњи период спровођења који траје од 2021. до 2027. године. Програм наставља да подржава различите облике сарадње међу установама и организацијама кроз конкурсе за пројекте. Европска комисија је 26. марта 2021. године објавила нови Еразмус+ Општи позив за подношење предлога пројеката за 2021. годину, у којем су наведене врсте пројеката који ће бити финансирани, као и рокови за све појединачне компоненте програма. Очекује се да ће се статус Републике Србије као програмске земље наставити и у новом програму, што значи да би установе и организације имале могућност да пуноправно учествују у свим деловима Еразмус+ програма, као координатори или партнери.

Како је наведено у програмском водичу, грађани Европе морају бити боље опремљени знањем, вештинама и компетенцијама потребним у друштву које се динамично мења, а које је све више мобилно, мултикултурално и дигитално. Зато наводе да би провођење времена у другој земљи ради учења и рада требало да постане стандард, док би говорeње још два језика, осим матерњег, требало да буде норма. Из тог разлога, нови циклус програма највише подржава циљеве европског образовног простора (мобилност), Акциони план за дигитално образовање 2021-2027, Европску стратегију за младе и План рада Европске уније за спорт. Даље, развој дигиталних вештина и компетенција, као и вештина у перспективним пољима, као што су борба против климатских промена, чиста енергија, вештачка интелигенција, роботика, анализа великих података итд., од суштинског су значаја за будући одрживи раст и кохезију Европе.

С тим у вези, а у складу са приоритетима Европске уније у стварању одрживе економије, пројекти треба да буду дизајнирани на еколошки прихватљив начин и да укључују зелене праксе у свим аспектима. Укључене организације и учесници требало би да имају еколошки приступ приликом дизајнирања својих пројеката, што ће их подстаћи да разговарају и науче више о еколошким питањима, натерати их да размисле о томе шта се може учинити и помоћи им да пронађу алтернативне, „зеленије“ начине примене њихове активности/делатности. Такође, у складу са општим циљевима програма, као специфичан циљ очекује се промовисање мобилности у учењу појединаца и група, као и сарадње, квалитета, инклузије и правичности, изврсности, креативности и иновације на нивоу организација и њихових политика у области образовања и обуке.

Позив за подношење предлога обухвата следеће активности програма Ерасмус +:

  • Кључна активност 1 (КА1) - Мобилност у сврху учења за појединце
  • Кључна активност 2 (КА2) - Сарадња организација и институција
  • Кључна активност 3 (КА3) - Подршка развоју политике и сарадње

У оквиру овогодишњег позива за подношење предлога институција из Републике Србије, предвиђено је додељивање укупно 1.817.000,358 евра.

Такође, Фондација Темпус објавила је и календар рокова за подношење пројектних пријава за све врсте пројеката. Високошколске институције, заинтересоване за спровођење мобилности наставног и ненаставног особља, као и студената, имају обавезу подношења пројектних пријава најкасније до 11. маја 2021. године. Институције се могу пријавити у својству партнера или координатора,  а пријаве се подносе Фондацији Темпус, односно националној агенцији у другој програмској земљи.

Фондација Темпус, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством омладине и спорта, организује Еразмус+ недељу у априлу 2021. године, током које је планиран велики број активности посвећених информисању свих заинтересованих о детаљима новог Еразмус+ програма. Током информативног дана и представљања новог Еразмус+ програма, присутни ће бити детаљно информисани о начину подношења пријава, условима финансирања, новинама у реализацији програма итд. Услед пандемије коронавируса, Еразмус+ недеља ће ове године бити одржана у онлајн формату. Инфо дани биће одржани од 6. до 8. априла 2021. године.

Информативни дани у онлајн формату у којима би требало да учествују запослени Универзитета:

Отварање првог информативног дана и представљање новог Еразмус+ програма

  1. април: 10:00 – 14:00

Паралелне сесије: Високо образовање, Опште образовање и Млади

  1. април: 10:00 – 13:00
  2. април: 10:00 – 12:30 и 14:00 – 16:00

Заинтересовани за овај догађај се могу пријавити путем регистрационог формулара, до 4. априла у 23:59. Након пријаве, линк за приступ информативним данима биће послат пријављеним учесницима путем имејла. Поред информативних дана, током Еразмус+ недеље предвиђени су и бесплатни вебинари са детаљним информацијама који се односе на поједине области у оквиру програма, као што су мобилност студената и младих, као и европске мреже Епале и eTwinning.

Вебинар у коме би требало да учествују запослени Универзитета, али и сви заинтересовани студенти:

Могућности за мобилност студената кроз Еразмус+ програм

Вебинар је намењен садашњим и будућим студентима свих нивоа студија на државним и приватним високошколским установама у Србији, као и свим другим заинтересованим за могућности учествовања у стипендираним студентским разменама и праксама у иностранству. На вебинару ће бити речи о условима учешћа на Еразмус+ разменама, висини и обухвату стипендија, потребној документацији и начину пријаве.  Осим тога, сви заинтересовани за студирање целокупних мастер студија у иностранству моћи ће да се информишу о конкурисању за Еразмус Мундус заједничке мастер програме. Вебинар ће бити одржан у уторак, 6. априла, са почетком у 16 часова. За учешће на вебинару потребно је попунити кратак регистрациони формулар најкасније до 6. априла у 12 часова.

Напомињемо да је ова информација сачињена на основу тренутно доступних информација. Детаљније информације, упутства и смернице биће доступне након Информативне недеље и консултација са представницима Фондације Темпус.

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени