проф. др Валентина Баић

СликаИМЕ И ПРЕЗИМЕ
Валентина Баић
ТЕЛЕФОН
+ 381 11 31 07 141
E-MAIL
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Образовање
 1. Основне студије: Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду (2004)
 2. Магистарске студије: Филозофски факултет Универзитета у Београду (2009)
  (тема: Препознавање лагања на основу невербалног понашања код студената Криминалистичко полицијске академије)
 3. Докторат: Филозофски факултет Универзитета у Новом Саду (2011)
  (тема: Ефекти тренинга у откривању вербалних и невербалних знакова лагања на успешност у процењивању истинитости исказа)
Наставна област, предмети
Научна област: Криминалстичко-психолошка

Предмет

 1. Криминалистичка психологија (основне струковне студије)
 2. Тактика обезбеђивања исказа (основне струковне студије)
 3. Обезбеђење доказа (специјалистичке академске студије)
 4. Криминалистичка тактика вођења разговора и испитивања (мастер академске студије)
 5. Криминалистика (Докторске студије – Криминалистика и право)
Наставно и/или научно истраживачко звање

Редовни професор

Кратка биографија

Др Валентина Баић рођена је 1967. године у Републици Хрватској, где је завршила основну и средњу школу са одличним успехом из свих наставних предмета (5,0). Школске 1991/92 године, уписала је Вишу школу унутрашњих послова у Земуну и 1994. године дипломирала са просечном оценом 9,8. Након завршених студија, проглашена је за једног од најбољих студената ВШУП-а од њеног оснивања. Филозофски факултет у Новом Саду, Одсек психологија, завршила 2004. године из радног односа, са просечном оценом 8,5. Постдипломске студије завршила 2009. године на Филозофском факултету у Београду, Одељење за психологију, а докторску дисертацију одбранила 2011. године на Одсеку психологија, Филозофског факултета у Новом Саду.

Од 1986. до 1991. године, радила је као овлашћено службено лице у Окружном затвору. Од 1995. ради у СУП Нови Сад на пословима сузбијања малолетничке делинквенције и пословима сузбијања криминалитета у Окружним затворима. Године 2002. прелази са радом у ВШУП, на радно место сарадника за обуку кадрова. У јулу 2003. године прелази у Управу за борбу против организованог криминала, Одељење за оперативну аналитику, технику и подршку. Након реорганизације УБПОК-а, прелази са радом у УКП, Службу за криминалистичко обавештајне послове и прикривеног иследника, Одсек Нови Сад, на послове криминалистичко обавештајног радника и оперативног аналитичара у звању главног полицијског инспектора.

Од 2011. године ради на Криминалистичко полицијској академији у Земуну, као асистент на предметима Психологија криминалитета и Криминалистичка психологија. Од 2012. године ради као доцент на предмету Криминалистичка психологија, а од 2014. године, као доцент на предметима Тактика обезбеђивања исказа и Обезбеђење доказа. У јуну 2017. године изабрана је у звање ванредног професора. Од 2011. године, ангажована је на Медицинском факултету у Новом Саду као сарадник у звању ванредног професора за наставни предмет Превенција поремећаја у понашању деце и адолесцената према студијском програму Специјалне едукације и рехабилитације.

Аутор је преко шездесет оргиналних научних радова, једне националне и једне међународне монографије и три уџбеника. Такође је коаутор и на четири приручника. Њен научни рад највећим делом је фокусиран на истраживање вербалних, вокалних и невербалних карактеристика обмањујућег понашања, као и примену техника детекције лагања у криминалистичком контексту. Такође се бави проблематиком испитивања осумњичених, сведока и жртава у предистражном поступку, као и проблематиком криминалног понашања сексуалних преступника.
Избор из публикација
 1. Baić, V., Areh, I. (2015). Detekcija laganja. Beograd: Sinapsa edicije.
 2. Areh, I, Baic, V. (2016). The scientific basic, reliability and validity of techniques for verbal detection of deceit. Revija za kriminalistiko in kriminologijo, 67(3), 209–220.  
 3. Баић, В., Лајић, О. (2017). Анализа криминалног понашања вишеструких извршилаца кривичног дела силовања. Наука, безбедност, полиција, 1, 33-51.
 4. Baić, V., Deljkić, I., Petrović, J. (2018). Prepoznavanje emocionalnih izraza lica i detekcija laganja, Kriminalističke teme (3-4), 23-39.
 5. Baić, V., Ivanović, Z., & Oljača, M. (2018). Beliefs of convicts on the validity of the polygraph. In G. Bošković, (Ed.). Thematic Conference Proceedings of International Significance Archibald Reiss Days, Vol. I (pp. 237-246). Belgrade: Academy of Criminalistic and Police Studies.
 6. Баић, В. (2018). Криминалистичка психологија. Београд: Криминалистичко полицијска академија.
 7. Ивановић, З., Баић, В. (2019). Тактика обезбеђивања исказа. Београд: Криминалистичко полицијски универзитет.
 8. Oljača, M., Baić, V., Dinić, B., (2019). Typology of Perpetrators of Certain Criminal Offenses with Elements of Violence. In K. Damnjanović, O.  Tošković and S. Marković (Ed.). Proceeding of the XXI scientific conference Empirical studies in psychology, (pp. 43-46). Belgrade: Faculty of Philosophy, University of Belgrade.
 9. Baić, V., Ivanović, Z., Oljača, M. (2019). Exploitation of minors for pornographic purposes - Sociodemographic and criminal profile of the perpetrator, Journal of Criminalistics and Law, 24(2), 29-44.
 10. Baić, V., Lajić, O., Ivanović, Z. (2019). Sexual fantasies of the rapist, Trames Journal of the Humanities and Social Sciences, 23(4): 439–454.
Чланства у научним и стручним организацијама
 • Друштво психолога Србије
 • International Criminalistic Association
Награде и признања
-

 

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени