др Светлана Ристовић

СликаИМЕ И ПРЕЗИМЕ
Светлана Ристовић
ТЕЛЕФОН
+ 381 11 31 07 911
E-MAIL
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели

Образовање
 1. Основне студије: Правни факултет Универзитета у Београду
 2. Правосудни испит (1998)
 3. Магистарске студије: Правни факултет Универзитета у Крагујевцу (2004) (тема: Полицијски менаџмент и сузбијање криминалитета)
 4. Докторске студије: Факултет за безбедност и заштиту у Бања Луци (2013) (Специфичности руковођења у полицији)
Наставна област, предмети
Наставна област: Организација полиције

Предмет

 1. Полиција у заједници (основне струковне студије)
Наставно и/или научно истраживачко звање

Професор струковних студија

Кратка биографија

Рођена је у Београду, где је завршила основну и средњу школу. Дипломирала је на Правном факултету Универзитета у Београду 1992. године. Правосудни испит положила је пред Комисијом за полагање правосудног испита при Министарству правде у Београду 1998. године. Магистрирала је на Правном факултету Универзитета у Крагујевцу на тему Полицијски менаџмент и сузбијање криминалитета 2004. године. Докторску дисертацију под називом Специфичности руковођења у полицији одбранила је 2013. године на Факултету за безбедност и заштиту у Бања Луци.
Радни однос засновала је 1992. године у Министарству унутрашњих послова Републике Србије, у Секретаријату унутрашњих послова у Београду. Радила је на пословима стамбене проблематике, а затим радно-правних односа и пословима дисциплинског суда. У Вишу школу унутрашњих послова распоређена је 1995. године на радно место стручног сарадника за предмет Кривично право. Од 1996. године обављала је послове шефа Одсека за персоналне, радно-правне послове, издавачку делатност и статусна питања студената, а од 2000. године послове секретара Више школе унутрашњих послова. Од 2005. године распоређена је у Истраживачко-развојну јединицу Више школе унутрашњих послова на радно место истраживача - главног организатора истраживања, а од 2006. на радно место истраживача-сарадника у Научноистраживачком центру Криминалистичко-полицијске академије. На Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду 2006. године изабрана је у звање истраживача-сарадника, a реизабрана 2010. године. У 2007. години изабрана је у звање асистента за ужу научну област Менаџмент цивилне безбедности на Факултету за правне и пословне студије у Новом Саду. У децембру 2010. године изабрана је за наставника у звању предавача за ужу научну област Организација полиције, за наставни предмет Полиција у заједници. У звање професора струковних студија за исту научну област и наставни предмет изабрана је у мају 2014. године. На Институту за криминолошка и социолошка истраживања у Београду децембра 2014. године стекла је научно звање научни сарадник у области друштвених наука – право. Учествовала је на више националних и међународних научно-стручних скупова, саветовања и семинара из области полицијског менаџмента, полицијског школства, организације и послова полиције, борбе против криминала и сл., а такође, је на једном броју ових скупова  учествовала  у организацији и логистичкој подршци.  Такође, учествовала је у реализацији више научно-истраживачких пројеката.
У периоду од 2004. до 2007. године била је секретар уредништва теоријско-стручног часописа МУП-а Републике Србије – Безбедност. Објавила је 60 научних и стручних радова.

Избор из публикација
 1. Ристовић, С., Полицијски менаџмент, Теоријско-емпиријске основе, монографија, Београд, Криминалистичко-полицијска академија, 2015.
 2. Ристовић, С., Општи и безбедносни менаџмент, Принципи и начини остваривања, монографија, Универзитет „Унион“ у Београду, Факултет за правне и пословне студије, „Др Лазар Вркатић“, Нови Сад, 2014, (коауторство).
 3. Ристовић, С., Управљање људским ресурсима у   институцијама безбедности, монографија, Београд, Институт за криминолошка и социолошка истраживања, 2013, (коауторство).
 4. Ристовић, С., Стоп насиљу у школама, улога приватне безбедности, монографија,  Београд, Институт за криминолошка и социолошка  истраживања, ХЕСПЕРИАеду, 2011.
 5. Ристовић, С., Полицијски менаџмент у сузбијању криминалитета, монографија, Београд, Задужбина Андрејевић, 2006.
 6. Ristović, S., Human resource management in the police – Evaluation of the activities and operations managers in the police, International scientific conference “Archibald Reiss Days”, Thematic conference proceedings of international significante, Volume II, Belgrade: Academy of Criminalistic and Police Studeis, Bonn: German Foundation for International Legal Cooperation, 2014, pp. 99-110.
 7. Ристовић, С.,  Рудолф Арчибалд Рајс у Београду: Реформатор српске полиције, Лимес плус – геополитички часопис, бр. 2, Београд, ХЕСПЕРИАеду, 2013, стр. 115-126.
 8. Ристовић, С., Мотивација и технике мотивације у функцији подизања нивоа компетенција у полицији, Зборник радова са VI међународног научног скупа „Дани безбједности“ на тему „Друштвена реакција на савремене облике угрожавања безбједности“, Универзитет Синергија Бијељина, Факултет за безбједност и заштиту Бања Лука, Бања Лука, 2012, стр. 431-441.
 9. Ристовић, С., Полиција у заједници и људска права (Сазнања из емпиријског истраживања), Култура полиса, The Culture of Polis, Култура људских права у 21. веку, Култура-Полис Нови Сад, Криминалистичко-полицијска академија Београд, Београд, година IX,  посебно издање 2, 2012, стр. 485-500.
 10. Ристовић, С., Основна теоријска објашњења криминалитета, Безбедност бр. 4, Београд, Министарство унутрашњих послова РС, 2006, стр. 554-570.
Чланства у научним и стручним организацијама

-

Награде и признања

Ванредно унапређење од стране министра полиције 2003. године.

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени