Oтворен шести научно-стручни скуп са међународним учешћем „Супротстављање савременим облицима криминалитета"

Отворен шести научно-стручни скуп са међународним учешћем „Супротстављање савременим облицима криминалитета – анализа стања, европски стандарди и мере за унапређење“. Скуп је организован уз присуство великог броја еминентних стручњака из области правне, криминалистичке, безбедносне и полицијске теорије и праксе из Краљевине Шпаније, Украјине, Румуније, Турске, Пољске, Словеније, Хрватске, Црне Горе, Федерације БиХ, Републике Српске и Србије.

На почетку скупа, проф. др Драгана Коларић, в.д. продекана за научноистраживачки рад Криминалистичко-полицијске академије, поздравила је све присутне колегинице и колеге, представнике делегације Полицијске академије Краљевине Шпаније, Аташеа за унутрашње послове у Амбасади Краљевине Шпаније у Београду, госпођу Maria Jose Hurtado Alcade и представнике правосудних органа и Министарства унутрашњих послова. Истакла је да Академија настоји да прошири сарадњу са представницима правосудних органа који све чешће поред учешћа на научним скуповима узимају учешће и у наставним активностима као стручњаци из одговарајућих области. Издвојила је велики број судија и тужилаца који ове године дају посебну вредност скупу, јер само укрштањем њиховог практичног и теоријског знања и искуства можемо заједнички допринети унапређењу прописа. Супротстављање савременим облицима криминалитета поставља захтеве држави да прати економске, техничко-технолошке, социјалне, идеолошке и друге промене и услед нових облика криминалитета предузимају се одређене интервенције посебно у системским законима у области кривичног законодавства, које у последње време пролази кроз динамичну фазу. Захвалила се великом броју учесника који долазе из Министарства унутрашњих послова, узимајући у обзир матичност Криминалистичко-полицијске академије, остваривање високог полицијског образовања, и њену функционалну повезаност са Министарством унутрашњих послова, који у својим стручним радовима анализирају инструменте полицијске реакције на криминалитет, укључујући и анализу најбољих модела сарадње полиције, других државних органа и грађана у супротстављању криминалитету.

У име Криминалистичко-полицијске академије присутнима се обратио в.д. декана проф. др Младен Бајагић, који се захвалио Министарству унутрашњих послова Републике Србије и Фондацији „Ханс Зајдел“ на подршци коју пружају у развоју научноистраживачке делатности на Криминалистичко-полицијској академији. Нагласио је да Криминалистичко-полицијска академија настоји да одговори свим изазовима пред којима се налази, као што су: остварење функције школовања високообразованих кадрова - будућих припадника МУП-а РС - полицијских и државних службеника, припадника других субјеката система националне безбедности РС и недржавног сектора безбедности; функција научно-истраживачког рада за потребе МУП-а и целе научне заједнице Србије; и функција стратешке промоције сопствених научних потенцијала и резултата у области криминалистичких, полицијских и безбедносних наука изван Републике Србије. Потом се захвалио присутним ауторима на учешћу и са поносом истакао чињеницу да научни скуп на Тари ове године окупља око 130 научних и стручних радника из 10 земаља региона и Европе која гарантује да ће мисија овог научног скупа бити у целости извршена.

Гостима се затим обратио господин Луц Кобер, руководилац пројекта Фондације „Ханс Зајдел“ за Србију и Црну Гору, који је уз срдачан поздрав присутнима навео да је у претходним годинама Фондације „Ханс Зајдел“ била сведок раста и развоја научног доприноса Криминалистичко-полицијске академије у региону и шире. Упутио је честитке Криминалистичко-полицијске академије како на одабиру теме тако и на евидентно добром начину мотивације учесника на шта указује велики одзив учесника скупа.

Испред Министарства унутрашњих послова Републике Србије, присутне је поздравила помоћница министра унутрашњих послова и начелник Сектора финансија, људских ресурса и општих послова, госпођа Мирјана Недељковић. Присутне је уверила да Република Србија последњих година улаже изузетне напоре у процесу придруживања и стицања пуноправног чланства у ЕУ као и да се ти напори значајно односе и на област безбедности, кључну не само за Републику Србију већ и њено непосредно окружење и цели европски простор. У постизању тог стратешког циља, Влада Републике Србије и њено Министарство унутрашњих послова настоје достићи све неопходне стандарде који ће гарантовати коначни успех. Говор је наставила речима: “У процесу придруживања ЕУ, МУП РС има посебно обавезу за отварање Поглавља 24 – које се односи на правду, слободу и безбедност. Истовремено, Министарство активно делује и на плану сопствене реформе, која, између осталог, обухвата активност на доношењу новог Закона о полицији, који ће у и у програмском и у акционом смислу обезбедити још боље радне резултате Министарства. У том циљу, сви припадници МУП РС улажу изузетне професионалне и стручне напоре, истовремено извршавајући најтеже и најсложеније задатке у супротстављању најактуелнијим савременим претњама безбедности које евидентно угрожавају све нас – а то су криминал и тероризам. Да би испунило своју мисију у целости, Министарство зна да мора уважавати и примењивати и савремена научна достигнућа без којих нема правовремене и успешне борбе против криминала и тероризма. Једна од кључних научних и образовних установа на које Министарство рачуна у овој области и са којом се поноси је Криминалистичко-полицијска академија као његов стратешки партнер и високообразовни и научни ресурс. Своју научно-истраживачу мисију Академија управо остварује организацијом и овог научног скупа, а импонзантан број учесника на скупу из десет држава, актуелност теме скупа и број пријављених научних радова гарантују завидне резултате примењиве за МУП, друге субјекте система безбедности Републике Србије, и за све друге државе чији ће научни радници увеличати овај скуп.“ Потом је пожелела успешан рад и угодан боравак у прелепом амбијенту организаторима - Криминалистичко-полицијској академији из Београда и Фондацији „Ханс Зајдел“, као и свим учесницима и прогласила скуп свечано отвореним.

Први уводничар био је проф. др Милан Шкулић, који је презентовао рад под називом „Реформа кривичног поступка Србије – нови ЗКП и могуће новеле“. Након њега, скупу се обратио проф. др Станко Бејатовић са радом „Кривично-процесно законодавство Србије и европски стандарди“. На крају, присутни су се упознали са рефератима проф. др Младена Бајагића и Дијане Хркаловић, М.А., проф. др Јована Ћирића, проф. др Ђорђа Ђорђевића... Крај рада скупа заказан је за петак, 29. маја 2015. године у 14 часова.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени