Студијско путовање у Аустрију поводом обележавања 79. годишњице ослобођења логора Маутхаузен

Поводом обележавања 79. годишњице ослобођења логора Маутхаузен, у организацији Одбора владе за неговање традиције ослободилачких ратова Србије, а уз залагање Амбасаде Републике Србије у Републици Аустрији као и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Александра Љуштина, др Горан Жигић и шеф Одсека за менторски рад Никола Трајковић, боравили су у Републици Аустрији у периоду од 3. до 7. маја 2024 године.

Делегација је учествовала у протоколарном делу комеморације у логору Ебензе као и у дворцу Хархајм, некадашњем центру за еутаназију, логору Ашах и подлогору Маутхаузена, Гусен, где им се обратио и председник Удружења заточеника Србије концентрационог логора Маутхаузен Милош Бајић и истакао неке од страхота које су логораши преживљавали.

Централна комеморативна свечаност одржана је 5. маја 2024. године код спомен-плоче Србима страдалим у логору Маутхаузена и споменика Југословенима палим у Другом светском рату. Међународна комеморативна свечаност започета је код централног споменика на Апел плацу, где је уследила церемонија полагања венаца и одавања почасти страдалима у логору. Истог дана делегација је обишла војно гробље из Првог светског рата у Рајфендорфу, где је сахрањено између 7,000 и 8,000 српских војника, официра и цивила. Делегација је одала почаст полагањем венца и интонирањем државне химне Републике Србије. Након завршетка церемонија делегација је била позвана да присуствује клупској Слави Светог свештеномученика Платона Бањалучког у УО СКСК “Никола Тесла” из Линца.

Делегација Републике Србије посетила је и место Мелк, односно подлогор Мелк, где је у протоколарном делу одржана комеморација полагања венаца југословенским и српским жртвама страдалим у периоду од 1941. до 1945. године. По први пут, делегација је обишла некадашњи Аустроугарски логор за Србе из периода од 1914. до 1918. године у Нежидеру.

Уз студенте и професоре Криминалистичко-полицијског универзитета, делегацију Републике Србије чинили су и питомци Војне Академије, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Амбасаде Републике Србије, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу Вера Вукичевић, конзул Дејан Удовичић, као и представници Удружења логораша Маутхаузен и других борачких удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и српске дијаспоре који живе у Аустрији. Наша делегација је за своје ангажовање била похваљена од стране министра Николе Селаковића и државног секретара Дејана Антића.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени