Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета учествовали у комеморативним свечаностима у Републици Чешкој

Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, ментор Марија Милићевић и асистенти Санела Андрић и Ана Мутавџић били су део државне делегације на комеморативним свечаностима у Републици Чешкој, у организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у периоду од 26. до 30. априла 2024. године.

Амбасадор Републике Србије у Републици Чешкој, њ.е. др Берислав Векић и конзул госпођа Љиљана Говедарица организовали су свечани пријем делегације у амбасади у Прагу, 27. априла 2024. године.

На Олшанском гробљу у Прагу, 28. априла 2024. године, положени су венци у крипти цркве Успења Пресвете Богородице, где се налази спомен костурница са 131 сахрањеним српским војником и спомен плоча краљу Александру I Карађорђевићу. Након тога, положени су венци у Терезину, испред ћелије у којој је тамновао Гаврило Принцип. Такође, венци су положени и на Терезинском гробљу, где су првобитно били сахрањени Недељко Чабриновић, Трифко Грабеж и Гаврило Принцип. Комеморативним церемонијама присуствовао је и амбасадор Републике Србије, њ. е. др Берислав Векић.

Делегација је, 29. априла 2024. године, положила венце у  Јиндриховицама код Спомен-костурнице Србима страдалим у Првом светском рату и обишла место некадашњег логора и гробља Јиндриховице, у непосредној близини Спомен-костурнице. Делегацију је дочекао чувар Спомен-костурнице господин Дејан Ранђеловић. Комеморативним церемонијама присуствовала је конзул Републике Србије у Републици Чешкој, госпођа Љиљана Говедарица .

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, господин Зоран Антић, посебно је похвалио ангажман студената Криминалистичко-полицијског универзитета, нагласивши да су били на висини задатка и захвалио им се што су били део делегације Владе Републике Србије.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени