Заједно и безбедно кроз детињство: Безбедносна авантура на Криминалистичко-полицијском универзитету

Манифестација „Заједно и безбедно кроз детињство“, у организацији Криминалистичко-полицијског универзитета, Министарства унутрашњих послова и Агенције за безбедност саобраћаја, одржана је у суботу 6. априла 2024. године, у оквиру комплекса Универзитета. Манифестација је била намењена најмлађима, односно деци запослених у МТС Телеком Србија, и запослених Криминалистичко-полицијског универзитета, као и ученицима трећег разреда земунске Основне школе „ Соња Маринковић“.

Ректор, проф. др Зоран Ђурђевић, отворио је манифестацију истакавши да је безбедност изузетно важна, посебно када су у питању најмлађи. „Ваше породице трудиће се да растете у благостању и љубави, ваши наставници да будете образовани и вредни, а припадници Министарства унутрашњих послова да будете сигурни и безбедни. Међутим, ваша безбедност је наш заједнички посао. Зато смо данас ту, да заједно научимо како да заштитимо себе и друге“, рекао је ректор Ђурђевић.

Превентивно деловање полиције подразумева активности усмерене на едукацију, развијање свести о безбедности, али и изградњу поверења у рад полиције. Сходно томе, представници организационих јединица Министарства унутрашњих послова, односно Управе полиције, Управе саобраћајне полиције, Управе криминалистичке полиције, Специјалне антитерористичке јединице, Сектора за ванредне ситуације, Управе за технику, Агенције за безбедност саобраћаја и Криминалистичко-полицијског универзитета, кроз забаву и едукативне садржаје, водили су децу кроз безбедносну авантуру.

Преко 550 младих посетилаца, узраста од 6  до 18  година, имало је прилику да учествује у интерактивној представи „Безбедност деце у ванредним ситуацијама“, упозна Пажљивка и од њега научи лекције неопходне за безбедност  саобраћаја, види приказ патролних возила Управе полиције и Управе саобраћајне полиције, али и специјалних возила и опреме за заштиту од пожара Сектора за ванредне ситуације. Управа за технику приказала је рад и функцију дрона са термовизијском камером – уређајем који детектује топлоту емитовану од објеката и претвара га у видљиве слике. Посебну пажњу привукла је радна тачка представника Специјалне антитерористичке јединице, који су за ову прилику поставили вештачку алпинистичку стену и помогли заинтересованима да се опробају у овој дисциплини.

Департман форензичког инжењерства Криминалистичко-полицијског универзитета реализовао је вежбу којом је посетиоце увео у свет форензике и научио како се издвајају латентни трагови отиска прстију. Студенти Универзитета приказали су своје борилачке вештине, док су припадници Секције посебних облика наставе реализовали показну вежбу у оквиру тактичке куће.

У склопу манифестације, реализован је и низ едукативних радионица за децу, али  и њихове родитеље. Најмлађи су имали прилику да, кроз предавања и интерактивне радионице, науче шта је вршњачко насиље у стварном и виртуелном окружењу, који су превентивни механизми и како да се заштите од различитих опасности присутних на интернету и друштвеним мрежама.

Манифестација је затворена приказом употребе средстава за гашење пожара Сектора за ванредне ситуације, а лака пена послужила је као својеврсна забава свој присутној деци. Пријатељи Криминалистичко-полицијског универзитета, компаније  Swisslion-Takovo, и Coca-Cola HBC Srbija постарали су се да сви посетиоци добију слатки пакет изненађења.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени