70. годишњицa ослобођења логора Mаутхаузен

Делегација Републике Србије учествовала је на комеморативној свечаности поводом седамдесете годишњице ослобођења логора Маутхаузен у Републици Аустрији, од 8. 5. до 11. 5. 2015. године. У саставу делегације било је десет студената Академије са два пратиоца. Званичну државну делегацију, у чијем саставу су били и представници Академије, предводио је господин Милан Поповић, помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (у даљем тексту: Министарство). Поред представника Министарства, Министарства одбране, Војне академије, Високе школе унутрашњих послова из Бањалуке и других субјеката, делегацију су чинили и господа Душан Стојиљковић и Никола Јовановић, бивши логораши логора Маутхаузен.
Првог дана комеморативне свечаности, делегација је положила венце на споменик у спомен-комплексу у Ебензеу, који је посвећен југословенским борцима и жртвама фашистичког терора убијеним у периоду 1941–1945. године. Уједно, делегација је обишла спомен-комплекс и присуствовала је предавању које је на тему злочина у том логору одржао господин Душан Стојиљковић, бивши логораш. Поводом наведене активности делегацији се прикључио и господин Владимир Новаковић, генерални конзул Републике Србије у Салцбургу. Након одавања поште жртвама, делегација је била гост Српског културног клуба „Кнез Лазар“ у Гмундену, где је, између осталог, присуствовала и хуманитарној фолклоријади. Током фолклоријаде, представници КПА су се захвалили домаћинима на гостопримству пригодним говором и поклоном у виду монографије о Академији.
Другог дана комеморативне свечаности, делегација је положила венце на споменик жртвама логора Гузен у истоименом меморијалу, након чега је присуствовала предавању који је на тему злочина у том логору одржао господин Душан Стојиљковић, бивши логораш. Након тога, делегација је присуствовала централној комеморацији поводом годишњице ослобађања логора Маутхаузен. Комеморација је одржана у некадашњем концентрационом логору Маутхаузен, а данашњем Меморијалном центру, а за ту прилику се делегацији прикључио господин Перо Јанковић, амбасадор Републике Србије у Републици Аустрији, са сарадницима. О значају овог догађаја сведочи и чињеница да је комеморацији, поред бројних делегација (преко 40 земаља) присуствовао и државни врх Аустрије, на челу са председником Хајнцом Фишером. Током централне комеморације, делегација Републике Србије положила је венац на споменик жртвама Маутхаузена са простора бивше Југославије. Након тога, делегација је учествовала у традиционалном комеморативном дефилеу на Апелплацу, током кога је такође одала пошту жртвама полагањем венца. После учешћа на централној комеморацији делегација је обишла гробље у селу Маутхаузен, на коме је сахрањено 7.600 Срба.
Боравак у Горњој Аустрији искоришћен је и за обилазак Удружења Српског културног клуба „Видовдан“ у Линцу. Током посете, представници КПА су се захвалили домаћинима на гостопримству пригодним говором и поклоном у виду монографије о Академији. Истог дана у просторијама клуба амбасадор Перо Јанковић отворио је изложбу посвећену обележавању 70 година од пробоја логора Јасеновац у реализацији Спомен-подручја Доња Градина, ауторке Тање Тулековић.
Најзад, истог дана, делегација је посетила и војничко гробље из Првог светског рата у Ашаху. Ту је одата почаст за 5.600 српских војника који су на њему сахрањени. Наредног дана, делегација је из Линца допутовала у Јасеновац, у коме је прво обишла Цркву Светог Јована, након чега је обишла Музеј јасеновачког логора. Након тога, делегација је положила венац код споменика „Камени цвет“ који се налази у оквиру спомен-подручја Јасеновац. Током наведених активности у Јасеновцу, делегацији се прикључио и господин Душан Вујовић, конзул Републике Србије у Загребу.
Пошто је окончала посету Јасеновцу, делегација се упутила у Републику Српску, на спомен-подручје Доња Градина. Као и током претходних посета, делегација је положила венац на споменик жртвама усташког логора Доња Градина. Службени део пута је окончан у Козарској Дубици, приликом чега су се представници Академије захвалили господину Милану Поповићу, вођи делегације, као и свим члановима делегације, на позиву и колегијалној сарадњи. Том приликом, господину Поповићу је уручена монографија о Академији.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени