Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета учествовали у обележавању 105. годишњице Дана примирја у Првом светском рату у Битољу

Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Душан Јоксимовић и ментор Марија Милићевић били су део делегације Републике Србије, која је учествовала у обележавању 105. годишњице Дана примирја у Првом светском рату у Битољу, Северна Македонија.

Студенти Универзитета били су ангажовани у протоколарном делу централне церемоније полагања венаца и одавања почасти палим српским ратницима и борцима за слободу, у суботу 11. новембра 2023. године. Централна церемонија одржана је на платоу изнад спомен костурнице на српском војничком гробљу у Битољу, где је сахрањен 1.321 војник српске војске из Балканских и Првог светског рата. Велики број њих је погинуо у борбама на Ниџе планини, у операцијама за освајање стратешке коте Кајмакчалан 1916. године, као и дуж линије Солунског фронта крај  Црне реке на подручју Мариова. У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, ловоров венац  положио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Дејен Антић, заједно са амбасадором Републике Србије у Републици Северној Македонији Невеном Јовановић и изаслаником одбране Републике Србије потпуковником Вујицом Вукобратовим.

Поред централне церемоније на српском војничком гробљу у Битољу, истог дана су положени венци и одата почаст погинулим српским ратницима на српским војничким гробљима – Бач, Добровени, Живојно и Скочивир, поред Црне реке у подножју планине Кајмакчалан. Након церемоније присутнима се у име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обратио  државни секретар Дејан Антић и захвалио студентима Криминалистичко-полицијског универзитета и катедима Војне академије, као и осталим представницима Републике Србије и њиховим пратиоцима на доприносу који су дали на службеном путовању.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени