Одржана XIII међународна научна конференција „Дани Арчибалда Рајса“

Тринаеста међународна научна конференција „Дани Арчибалда Рајса“, са темом: Investigating and Proving Contemporary Forms of Crime: Scientific Approaches, одржана је 8. и 9. новембра 2023. године, уз учешће научника из Краљевине Шпаније, Краљевине Шведске, Словачке Републике, Мађарске, Северне Македоније, Румуније, Руске Федерације, Босне и Херцеговине и Републике Србије.

Ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић отворио је научни скуп осврнувши се на речи које је упутио учесницима дванаестог научног скупа „Дани Арчибалда Рајса“, истакавши да живимо у времену у коме се често чује термин „безбедност”. „Питање за све нас, представнике научне и стручне заједнице, је: да ли смо ми као представници научне заједнице довољно усмерени на истраживања највећих друштвених проблема, да ли ми у довољној мери утичемо на изналажење начина за решавање највећих друштвених проблема? У жељи да у току ова два дана развијемо квалитетну, аргументовану расправу, као и прошле године, рећи ћу да функција науке није да само критикује, наша улога је да идентификујемо проблеме, да дајемо предлоге за њихово решавање“, додао је ректор Ђурђевић.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић рекао је да је заборав највећа коб једног народа јер таложи наслаге времена на делима људи који су несебично давали најбоље од себе. „А то најбоље, одувек је био чврст ослонац новим генерацијама које су својим прегалаштвом немерљиво допринеле развоју државе и њених институција. Научна конференција Дани Арчибалда Рајса снажно се одупире забораву и сваке године име Арчибалда Рајса обасјава новим сјајем. Осим тога што представља својеврстан омаж великом криминалисти и поштоваоцу српског народа, она је уједно и поуздан доказ да дубоко ценимо његове заслуге у развоју полицијске професије“, додао је др Бркић.

Присутне је поздравила проф. др Ивана Бодрожић, председница Научног одбора Конференције, истакавши да се током друге деценије традиционалног одржавања научне конференције негују идеје и вредности оснивача, али са тенденцијом унапређења и проширивања научног доприноса. „Верујемо да је ово најзначајнији научни догађај Криминалистичко-полицијског универзитета, али свакако и бренд који негујемо“, рекла је др Бодрожић.

 Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић, рекла је да је научна конференција драгоцена јер окупља стручњаке из теорије и праксе, како би разменили знања и искуства и заједно дошли до бољих решења. „Драги пријатељи, докле год је људи биће и лоших намера, али ви сте наша одбрана. Ви сте борци за правду“, додала је др Дукић Мијатовић, пожелевши присутним успешан рад током конференције.

Током дводневне конференције, представљено је четрдесет и пет научних радова, у оквиру седам посебних сесија. Међународна конференција „Дани Арчибалда Рајса“ важна је, како за научне раднике, тако и за припаднике полиције, државне управе, судове, тужилаштва, невладин сектор, али и ширу стручну јавност Републике Србије. Размена знања и искустава изузетно је важна за развој полицијске професије и полицијског образовања, посебно када је у питању размена на међународном нивоу. Свесни чињенице да криминал не познаје границе, запослени на Криминалистичко-полицијском универзитету негују праксу међународног увезивања експерата, представника теорије и праксе кроз бројне активности, од којих је међународна научна конференција једна од најважнијих.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени