Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета на Међународном састанку у Авили

Студенти четврте године Основних академских студија криминалистике, Анђела Ђорђевић и Марко Јовановић били су учесници XII Међународног састанка полицијских академија, у организацији Националне полицијске академије у Авили, Краљевина Шпанија. Представници Универзитета боравили су у Авили у периоду од 22. до 28. октобра 2023. године, заједно са студентима полицијских школа из Шпаније, Немачке, Италије, Летоније, Португала, Пољске, Румуније, Хрватске и Француске.

Изузетним гостопримством колега из Авиле, учесницима међународног састанка омогућено је да обиђу полицијски музеј и виде старо оружје, старе полицијске униформе, предмете различитих кривичних дела, фотоапарате, опрему за дактилоскопирање, вештачење писама, потписа, новца, разне уређаје за полиграф, експлозиве, упаљаче, бомбе, муницију, канцеларије полицијских функционера чији сто би обично био издигнут како би представљао ауторитет, као и полицијске капе из разних земаља. Обишли су и комплекс Националне полицијске академије и упознали се са начином и условима студирања на овој високошколској установи.

Учесници међународног састанка присуствовали су часовима полицијских техника самоодбране, вежбама гађања са симулатором и обуци за пружање прве помоћи у води. Научили су везивање чворова (обичног, дуплог), како применити везивање чворова у пракси, како користити појасеве за спасавање, да се дављеник хвата за косу, испод врата или пазуха, да глава увек мора бити изнад површине воде, као и да је приликом спасавања на првом месту безбедност. Након обуке, имали су могућност да кроз практичну вежбу примене стечена знања и провере своје способности.

Поред практичних садржаја, учесници су присуствовали бројним предавањима о јединицама за међународну сарадњу Еурополу, Интерполу и Сирени; мултилатералној сарадњи за развој полицијских способности у трећим земљама; европским директивама; високотехнолошком криминалу; џихадистичком тероризму; важности стратегијског планирања у полицији како би се помогло грађанима у њиховим безбедносним потребама и правима на слободу где су детаљније говорили о стратегијском и оперативном планирању, као и важности самог планирања за полицију. Такође, посетили су и полицијску станицу у Авили, контролну собу полиције CIMAC-091 која се налази у мадридском штабу за јавни ред, штаб службе форензичке полиције, где су имали прилику да виде различито оружје, некадашње начине фотографисања осумњичених, различите опреме за дактилоскопирање које су се користиле, али и оне које се данас у већини земаља користе, начин на који обављају балистику и токсиколошке анализе.

Студенти из Републике Србије, Италије, Немачке, Румуније, Португала, Хрватске Француске, Летоније и Пољске представили су полицијске моделе своје земље, а једна од тема за дискусију била је у вези са полицијским третманом родно заснованог насиља.

Студенти су посетили Сеговију, прелеп град у близини Авиле, чији центар је Унеско 1985. године прогласио Светском баштином. Приликом посете видели су римски аквадукт у средишту града, катедралу и дворац.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени