Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета учествовали на комеморативним свечаностима у Републици Словачкој

Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета традиционално су били део државне делегације која, у организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, свечано обележава годишњице ослободилачких ратова Србије. У складу са Државним програмом, 10 студената Криминалистичко-полицијског универзитета, референт за менторски рад и безбедност Татјана Радовић и наставник вештина Раша Димитријевић боравили су у Братислави (Република Словачка), у периоду од 24. до 27. октобра 2023. године.

Делегација је учествовала у протоколарном делу комеморативне церемоније, а студенти су, заједно са државним секретаром Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Антићем, представницима Министарства одбране и Војске Србије, конзулом Републике Србије у Словачкој и локалним званичницима, положили венце на војним гробљима у местима Петржалка и Велики Међер.

Венац на војном гробљу у месту Петржалка положен је 26. октобра 2023. године, где је сахрањенa 51 особа са подручја бивше Југославије, страдалa у периоду између 1916. и 1918. године, док је на војном гробљу у месту Велики Међер венац положен 27. октобра 2023. године.  Највише је страдалих у логору Велики Међер, где се данас налази српско гробље на којем је сахрањено 5.135 српских војника. Кроз логор Велики Међер, првом логору формираном на простору Аустроугарске монархије у августу 1914. године, прошло је 21 хиљада логораша. Војници су умирали од последица лоших услова у логору, хладноће, глади и заразних болести. Логор је затворен у октобру 1918. године.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени