Промоција монографије Историја полиције у Србији на 66. Међународном београдском сајму књига

Циклус промоција издања Криминалистичко-полицијског универзитета из 2023. године, на 66. Међународном београдском сајму књига, завршен је у суботу 28. октобра 2023. године, промоцијом монографије Историја полиције у Србији, у сали Борислав Пекић Београдског сајма. Криминалистичко-полицијски универзитет је, уз подршку Јавног предузећа „Пошта Србије“, издао монографију Историја полиције у Србији, аутора Бранка Богдановића и Иване Крстић Мистриџеловић, у жељи да гради објективну слику прошлости српске полиције и сажме досадашња знања о њеном настанку, раду и улози.

Промоцији монографије присуствовали су ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Зоран Ђурђевић,  државни секретар Министарства унутрашњих послова др Данило Стевандић, заменик шефа кабинета министра господин Жељко Миленић, проректор за интеринституционалну сарадњу проф. др Ненад Радовић и проректор за науку проф. др Тања Кесић, научна и стручна јавност. Проф. др Тања Кесић је, у име издавача, поздравила присутне и изразила захвалност свима „који су дали значајан допринос реализацији овог издавачког подухвата“. Посебно је истакла да монографија Историја полиције у Србији представља значајан допринос историографији и науци. „Пре свега, допринос се огледа у томе да су први пут коришћена и објављена архивска документа Државног архива Србије, Архива Југославије, Историјског архива Београда, и Архива САНУ“, рекла је проф. др Тања Кесић.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић, рекао је да монографија Историја полиције у Србији представља посебну вредност за полицијску професију и нагласио да приликом грађења будућности  не смемо заборавити прошлост. „Најбољи пут за будућност могу изабрати само они који знају и поштују своју историју. Да бисмо знали чему треба да тежимо, морамо знати шта наслеђујемо. Поштујмо прошлост, градимо будућност“, закључио је ректор Ђурђевић.

Присутнима се обратио и директор Историјског института Београда, проф. др Александр Растовић, говорећи о историјском контексту у којем је постала и развијала се наша полиција. „Вредност ове монографије није само у томе што је коначно наша стручна јавност добила целовиту хронику српске полиције као једног од најзначајнијих стубова српске државе и једну од најважнијих државних институција коју баштини српски народ, већ је она и поуздан водич кроз бурну прошлост српског народа, српске и југословенске државе, али и Балкана у турбулентном 19. и 20. веку“, додао је др Растовић.

Намера аутора, према речима проф. др Иване Крстић Мистриџеловић, била је да монографија буде написана популарно а да при томе не изгуби ништа од научне утемељености.  „Желели смо дакле да у овој књизи дамо објективну слику прошлости наше полиције. Намера нам је такође била да ова монографија буде синтетичког карактера. То међутим не значи да смо хтели да она буде последња и коначна реч о историјату полиције у Србији. Управо супротно, надамо се да ће њено објављивање подстаћи истраживаче да се и убудуће баве темама из историје полиције“, додала је др Крстић Мистриџеловић.

Други аутор, Бранко Богдановић говорио је о томе како је полиција у Србији током историје била униформисана, али и каквим је наоружањем и опремом располагала. „Историја полиције свакако заслужује подједнаку пажњу колико и војске, поготово ако се узме у обзир да је савремена српска војска у суштини настала под окриљем попечитељства унутрашњих дела“, додао је Богдановић.

Посебан осврт, из угла савременика, дао је редовни професор у пензији, генерал потпуковник др Обрад Стевановић. У свом излагању др Стевановић  је истакао да монографија на разумљив и уверљив начин сведочи о бројним и крупним променама полицијске организације у Србији током њеног раста и развоја у периоду дугог трајања. Посебно је нагласио важност разумевања промена условљених друштвено-политичким уређењима и важним и преломним догађајима у историји Србије, какви су били ратови, окупације или политички преврати. „Монографија може бити од помоћи у бољем разумевању сопствене прошлости, у јачању осећаја припадности полицијској професији и у неговању културе сећања и поштовања њених најбољих традиција“, закључио је др Стевановић.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени