Промоција издања наставника Департмана информатике и рачунарства

Издавачка делатност Криминалистичко-полицијског универзитета, у области информатике и рачунарства, представљена је посетиоцима 66. Међународног београдског сајма књига, у петак 27. октобра 2023. године.

У оквиру посебне промоције на штанду Универзитета, представљена су издања чији аутори су наставници Департмана информатике и рачунарства, са посебним освртом на дела издата током протекле сајамске године.

Руководилац Департмана информатике и рачунарства проф. др Бранкица Поповић говорила је о издању ПОЛИЦИЈСКА ИНФОРМАТИКА: практикум, написан у коауторству са проф. др Венезијом Илијазијем. У практикуму се детаљно описује коришћење Јединственог информационог система Министарства унутрашњих послова Републике Србије (ЈИС), пре свега за непосредно оперативно информисање полицијских службеника.

Уџбеник Инфраструктура рачунарских мрежа, представио је аутор, проф. др Петар Чисар, рекавши да су у овом издању представљени основни концепти, категоризација, референтни слојевити модели, симулације и сигурност рачунарских мрежа, затим врсте преноса података, технике приступа медијуму, управљање грешкама у преносу, мрежни уређаји, основни концепти мрежних оперативних система, бежичне рачунарске мреже, интернет протокол, протоколи рутирања, транспортни протоколе, мониторинг мрежног саобраћаја, WAN технологије и квалитет мрежне услуге.

Збирку задатака СТРУКТУРИРАНИ ЈЕЗИК ЗА УПИТЕ: збирка за вежбање представили су аутори проф. др Кристијан Кук и проф. др Војкан Николић истичући да су се у овом издању, најпре, бавили принципима криминалистичко-полицијске аналитике података, детаљно описујући етапе криминалистичко-аналитичког процеса и поједине алате намењене оперативно-аналитичким техникама, као и визуализацијом података и применом важнијих софтверских алата који се у ту намену користе.

Проф. др Душан Јоксимовић представио је уџбеник Дискретна математика, написан у коауторству са проф. др Владицом Стојановићем, рекавши да је његов циљ да читаоца што једноставније упозна с основним чињеницама које се односе на дискретне математичке структуре. У уџбенику су обрађени основни принципи математичке логике, математичке основе савремене теорије скупова као фундаменталне математичке дисциплине, бинарне релације којима се, пре свега, описују односи и повезују елементи различитих скупова, теорија бројева, основе комбинаторике, општа теорија посебних математичких структура – Булове алгебре, као и теорија графова.

Увод у аналитику података је представио аутор, проф. др Владица Стојановић, наглашавајући да издање описује историјски развој процеса прикупљања и обраде података и основне појмове савремене аналитике података. У оквиру шест поглавља приказују се принципи криминалистичко-полицијске аналитике података и алати намењени оперативно-аналитичким техникама, стратешка аналитика података и, на крају, технике вештачке интелигенције, с краћим освртом на складиштење података и на претрагу и откривање знања у подацима.

Штанд Криминалистичко-полицијског универзитета отворен је за посетиоце до 29. октобра 2023. године, у Хали 2а Београдског сајма.

Програм наредних промоција издања Универзитета можете преузети овде

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени