Учешће студената Универзитета на студентској конференцији у Висбадену

Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета Далибор Ђорђевић и Јелица Новковић боравили су у Висбадену, СР Немачка у периоду од 5. до 8. септембра 2023. године, ради учешћа на Међународној студентској конференцији, у организацији департмана Савезне криминалистичке службе (БКА).

Конференцију су отворили председник БКА Михаел Кретшмер (Michael Kretschmer) и декан департмана Савезне криминалистичке службе проф. др Торстен Хајер (Thorsten Hayer), након чега је уследила презентација о организацији и задацима немачке полиције. Након презентације организована је радионица, која је имала за циљ да студенти из различитих земаља промишљају и разговарају о потребним особинама личности доброг полицајца. Такође, учесници су имали топографске задатке током којих су, пратећи карту, морали да пронађу означене тачке на којима су их чекали конкретни изазови као што су отварање лисица са повезом преко очију, игре "глуви телефони" и пантомиме. Циљ ових задатака био је подстицање комуникације између свих учесника како би се, пре свега, упознали и разменили знања и искуства. Учесници су посебно уживали у игри спровођења приватне истраге. Наиме, сваки учесник је записао једну своју тајну, док је касније, насумичним избором, долазио до једне од њих и имао задатак да сазна чија је то тајна.

Другог дана конференције, учесници су пратили презентацију о различитим облицима полицијске сарадње и полицијским организацијама у Европи, а на практичном примеру представљен им је начин функционисања базе података коју користи ЕВРОПОЛ. Додатно, учесници су изводили вежбе спасавања рањеника приликом упада у просторије где се налазе лица која је потребно ликвидирати, а затим и симулацију гађања у тренинг центру модификованим пиштољима који раде на гас.

Током трајања конференције, биле су организоване и бројне неформалне активности, током којих су се учесници дружили и градили нова међународна пријатељства. Последњег дана конференције свим учесницима су додељени сертификати о учешћу.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени