Представници Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) посетили Криминалистичко-полицијски универзитет

Представници секретаријата Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Бјорн Салтвик (Bjorn Tore Saltvik) и Алина Мунтеану (Alina Munteanu) и представница Мисије ОЕБС-а у Србији Милена Јевтић, посетили су Криминалистичко-полицијски универзитет у уторак 29. августа 2023. године. Ректор Универзитета проф. др Зоран Ђурђевић, са сарадницима проректором за науку проф. др Тањом Кесић, проректором за интеринституционалну сарадњу проф. др Ненадом Радовићем и проф. др Данијелом Спасић, одржао је састанак са уваженим гостима, током кога је представио Универзитет, али и разговарао о могућим правцима сарадње.

Наиме, тема састанка првенствено је била усмерена на могућности сарадње Организације за европску безбедност и сарадњу и Криминалистичко-полицијског универзитета у оквиру пројекта „Јачање капацитета кривичноправног система за борбу против родно заснованог насиља у Југоисточној Европи“. Наведени пројекат има за циљ повећање ефикасности практичара кривичноправног система, а посебно полицијских службеника и тужилаца, у реаговању на случајеве родно заснованог насиља. Додатно, пројекат има за циљ да повећа свест о родним стереотипима и предрасудама, узроцима, знацима, сигналима и ефектима родно заснованог насиља, доприносећи организационој и културној промени.

На основу представљених резултата деловања и активности које Универзитет континуирано спроводи када је у питању борба против родно заснованог насиља, представници ОЕБС-а су изразили жељу да у сарадњи са Универзитетом спроведу активности планиране пројектом а које се односе на реализацију националних специјалистичких обука, као и курсева за обуку тренера. Специјалистичке обуке допринеле би унапређењу стручних знања, компетенција и вештина које су потребне полицијским службеницима али и другим органима за спровођење закона да ефикасно и на одговарајући начин реагују у случајевима родно заснованог насиља.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени