Међународна показна вежба „ Откривање и доказивање неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога од стране међународне организоване криминалне групе“

У циљу унапређења стручних компетенција студената и упознавања са професионалним захтевима и изазовима, 24. маја 2023. године изведена је међународна показна вежба „Откривање и доказивање неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога од стране међународне организоване криминалне групе“. Показној вежби присуствовали су руководиоци и припадници Министарства унутрашњих послова, амабасадорка Савезне Републике Немачке, полицијски аташеи Аустрије, СР Немачке, Велике Британије, Француске и Мађарске, представници међународних партнера ICITAP и Полицијске академије Универзитета за јавну управу из Будимпеште, као и запослени и студенти Универзитета.

Криминалистичко-полицијски универзитет сваке године организује показну вежбу студента завршних година студија, у којој учествују и полицијски службеници Министарства унутрашњих послова. Учесници овогодишње вежбе били су и студенти Департмана федералне криминалистичке полиције из Висбадена, СР Немачка, студенти Полицијске академије Универзитета за јавну управу из Будимпеште, Мађарска, док су студенти Полицијске академије из Шчитна, Република Пољска вежби присуствовали у својству посматрача. „Без сарадње и размене знања не можемо очекивати успех у супротстављању криминалитету, посебно оном најтежем тероризму, организованом и високотехнолошком криминалу“, рекао је ректор Универзитета проф. др Зоран Ђурђевић у уводном обраћању. Истакао је да сарадња са колегама из полиција других држава представља посебну вредност и елемент без кога не можемо говорити о заштити права и слобода грађана.  Додао је да се будућност једне професије може засновати само на образовним кадровима јер је „основна вредност сваке професије човек, односно његове стручне компетенције и знање, а знање је капитал будућности!“

Сценарио међународне вежбе подразумевао је формирање заједничког истражног тима, размену података, тајно праћење и снимање, претресање пловног објекта, полицијско хапшење и друге доказне радње, у складу са планом криминалистичке истраге. У оквиру више различитих радних тачака обављени су разговори са подносиоцем пријаве, консултације са дежурним замеником јавног тужиоца надлежног јавног тужилаштва, пријем кривичне пријаве, предузимање радњи које не трпе одлагање и извештавање и укључивање надлежне линије рада, опсервација лица, припрема за улазак у стан, претресање стана и других просторија и хапшење извршилаца кривичног дела, разговор са осумњиченима и оштећеним, процена и провера добијених информација, анализа прикупљених информација, отварање оперативне обраде, примена посебне доказне радње ТНК (тајни надзор комуникација) и ТПС (тајно праћење и снимање), иницирање и спровођење међународне сарадње, утврђивање локација где се налазе чланови међународне организоване криминалне групе, предмети и средства извршења кривичног дела, припрема за хапшење и претресање. Ментори радних тачака били су припадници Министарства унутрашњих послова Марко Вујић - УКП - Одељење за увиђајно-оперативне послове (VIII), Александар Јовић – УКП - Одељење за посебне акције (IX),  Дејан Ристић – УКП – Одељење за сузбијање имовинских деликата (II), Младен Вујовић – УКП – Одељење за борбу против дрога (IV), Ивана Раденовић – УКП – Одељење криминалистичко-оперативне аналитике (XI)

На основу прикупљених података са ГПС уређаја постављеног на возило извршена је анализа и утврђена адреса на којој би требало да се налази лабораторија. Такође, идентификован је капетан брода „Колумбија“, који је ушао на територију Србије, где би требало да се изврши примопредаја наркотика када пристане на безбедном месту у предграђу Београда. Консултован је тужилац који је од судије за претходни поступак прибавио потребне наредбе за претресање и који се изјаснио да у случају проналаска опојне дроге има довољно елемената за вођење кривичног поступка. Преко међународне сарадње је договорено да одмах након лишења слободе лица у Београду и потврде да је пронађена опојна дрога, колеге из Немачке, Мађарске и Пољске изврше хапшење и претрес на адресама на њиховој територији. По доласку комби возила са синтетичком дрогом испред брода „Колумбија“, од стране тимова Жандармерије са копна извршено је хапшење лица у комбију, а од стране тимова Жандармерије извршен је упад на пловило, лица стављена под контролу и створени услови за претресање пловила. Након тога, од стране полицијских службеника ОПА извршен је упад у лабораторију за производњу синтетичке дроге, уз поштовање свих предвиђених мера заштите. Након лишења слободе учинилаца, започето је претресање објекта и форензичка обрада.

Кроз показну вежбу „Откривање и доказивање неовлашћене производње и стављања у промет опојних дрога од стране међународне организоване криминалне групе“, присутне је нарацијом водио помоћник начелника Управе криминалистичке полиције, Полицијске управе за град Београд, потпуковник полиције Дарко Марковић, уз помоћ начелника Одсека за деактивирање илегалних лабораторија, потпуковника полиције Саше Гајића.

У обраћању присутнима, заменик шефа кабинета министра Жељко Миленић истакао је важност блиске сарадње Министарства и Универзитета у изградњи високообразованих, високопрофесионалних и преданих будућих припадника Министарства унутрашњих послова.

Као знак посебне захвалности за све који су пружили несебичну помоћ у реализацији данашње вежбе, на платоу Универзитета ректор, проф. др Зоран Ђурђевић и заменик шефа кабинета министра Жељко Миленић уручили су захвалнице и пригодне поклоне представницима организационих јединица Министарства унутрашњих послова, руководиоцима радних група и међународним гостима партнерима.

Присутнима су се обратили и амбасадорка СР Немачке Анке Конрад и декан Полицијске академије Универзитета за јавну управу из Будимпеште Габор Ковач, који су изразили задовољство због међународног карактера реализоване вежбе, будући да криминал не познаје границе, па тако не би требало ни полицијска сарадња.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени