Криминалистичко-полицијски универзитет угостио професора Дејва Волша

Криминалистичко – полицијски универзитет био је домаћин округлог стола који је 10. маја 2023. године организован уз учешће еминентног стручњака из области прибављања личних доказа, Дејва Волша, професора Де Монфорт Универзитета (De Monfort University) у Лестеру (Liechester), Велика Британија. Добродошлицу учесницима пожелео је ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић који се том приликом захвалио професору Волшу за посету, истакавши да је учешће у округлом столу само наставак изузетне сарадње Универзитета и професора.

Тема округлог стола биле су смернице групе еминентних међународних правних стручњака у области спречавања тортуре, а који су већ одобрени од неколико тела Уједињених нација. Основни разлог којим се водило у оквиру разматрања питања на овом округлом столу јесте извештај Савета Европе у вези посете Европског Комитета за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) од 10. марта 2022. године и констатације које су у том извештају упућеном Влади Републике Србије. Наиме поред многобројних напомена, препорука и примедби потцртаних у извештају посебно је значајна она 21. страни овог извештаја а која се тиче препоруке примене „мендезових принципа“. Посебно подвлачимо да је ЦПТ „нагласио неопходност промене парадигме са принципа поступка „од осумњиченог до доказа“ на онај усредсређен на „од доказа до осумњиченог". ЦПТ је приметио да примена техника истражног разговора од стране полицијских инспектора, коју је развило неколико полицијских служби у Европи, а заступали је еминентни правни стручњаци на пољу спречавања мучења, побољшава проток информација и комуникацију и смањује ризик од људске грешке и лажних оптужби. По мишљењу Комитета, требало би развити посебну обуку о техникама професионалног разговора и редовно је пружати полицијским оперативним службеницима и истражитељима.“

Наставници енглеског језика Универзитета Војислав Јовановић и Весна Анђелић Николенџић пружили су стручну помоћ током округлог стола у виду симултаног превођења.

Током посете Београду, у пратњи домаћина проф. др Звонимира Ивановића и стручног сарадника Анђеле Павловић, професор Волш је посетио Музеј књиге и путовања у оквиру удружења грађана „Адлигат“.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени