Промоција монографије „Историја полиције у Србији“

У жељи да гради објективну слику српске полиције у прошлости и сажме досадашња знања о њеном настанку, раду и улози, Криминалистичко-полицијски универзитет је, уз подршку Јавног предузећа „Поштe Србије“, издао монографију „Историја полиције у Србији“. Промоција Монографије, аутора Бранка Богдановића и Иване Крстић Мистриџеловић, одржана је 26. априла 2023. године у Амфитеатру „др Арчибалд Рајс“ уз присуство представника Министарства унутрашњих послова, представника установа културе и научне заједнице, као и међународних партнера.

Ректор Криминалистичко-полицијског универзитета нагласио је да приликом грађења будућности   не смемо заборавити прошлост. „Најбољи пут за будућност могу изабрати само они који знају и поштују своју историју. Да би смо знали чему треба да тежимо, морамо знати шта наслеђујемо. Поштујмо прошлост, градимо будућност“ додао је ректор Ђурђевић.

Истакао је да монографија „Историја полиције у Србији“ представља посебну вредност за полицијску професију јер „читајући, не само да ћемо спознати како се кроз време развијала српска полиција, већ и колико је висок степен развијености полиције у конкретном времену, који нас позива на одговорност и обавезу да и ми наставимо да развијамо, градимо полицијску професију  која ће са великим степеном посвећености штитити права и слободе грађана  Србије“.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова др Жељко Бркић говорећи о важности ове монографије, нагласио је да полиција, у сваком друштву, има значајну улогу, не само у очувању јавног реда и мира, већ и општег поретка у држави. Подсетио је да је прво Министарство унутрашњих дела основано давне 1811. године и да је први министар био Јаков Ненадовић и да је од тада српска полиција прошла кроз бројне изазове, ратове и турбулентна времена. Али увек је, како је истакао, имала исту мисију – била уз свој народ и заједно са њим носила бреме многих тешких времена.

Имајући у виду да се никада не забораве нечије идеје, рад и пожртвованост свих оних који су својим залагањем допринели развоју Министарства унутрашњих послова да буде онакво какво је данас, сматрам да је монографија „Историја полиције у Србији од немерљивог значаја. Ова монографија, као својеврсан хроничар времена дужег од два века, описује развој српске полиције и представља драгоцено сведочанство чије ће странице дописивати генерације које долазе“, казао је Бркић.

Публиковање ове монографије не би било могуће без финансијске подршке ЈП „Поште Србије“. В.д. директора ЈП „Поште Србије“ Зоран Ђорђевић, обратио се присутнима речима да је ЈП „Поште Србије“, као друштвено одговорна установа, препознало друштвени значај овог пројекта. „Велика је част стајати поред полиције и подржати је у раду“, нагласио је Ђорђевић.

Присутнима се обратио и директор Историјског института Београда, проф. др Александр Растовић, говорећи о историјском контексту у којем је постала и развијала се наша полиција. „Вредност ове монографије није само у томе што је коначно наша стручна јавност добила целовиту хронику српске полиције као једног од најзначајнијих ступова српске државе и једну од најважнијих државних институција коју баштини српски народ, већ је она и поуздан водич кроз бурну прошлост српског народа, српске и југословенске државе, али и Балкана у турбулентном 19. и 20. веку“, додао је др Растовић.

Један од аутора, проф. др Ивана Крстић Мистриџеловић, обратила се присутнима речима да је највећи изазов са којим су се аутори сусретали потицао од намере да монографија буде написана популарно а да при томе не изгуби ништа од научне утемељености. Посебну захвалност исказала је архивима који су своју грађу ставили на располагање али и дозволили да се део архивских фотографија и докумената уврсти у ово дело. „Желели смо дакле да у овој књизи дамо објективну слику наше полиције у прошлости. Колико смо у том науму успели, просудиће читаоци. Намера нам је такође била да ова монографија буде синтетичког карактера. То међутим не значи да смо хтели да она буде последња и коначна реч о историјату полиције у Србији. Управо супротно, надамо се да ће њено објављивање подстаћи истраживаче да се и убудуће баве темама из историје полиције“ додала је др Крстић Мистриџеловић.

Други аутор, Бранко Богдановић говорио је о томе како је полиција у Србији током историје била униформисана, али и каквим је наоружањем и опремом располагала. „Један од најтежих периода у опремању полиције био је онај током девете деценије 20. века. У ратном окружењу, са оружаном побуном на КиМ, постепено долази до милитаризације; ово се огледало и на униформама маскирног дезена са плавом основом. Демилитаризација и промена имиџа и улоге, укључујући униформе и поновно увођење службене значке, започети су 1996 године. Садашњи основни тип униформе и ознака уведени су 2002 године али њихово усавршавање траје до данас и свакако је предмет будућих студија. Историја полиције свакако заслужује подједнаку пажњу колико и војске, поготово ако се узме у обзир да је савремена српска војска у суштини настала под окриљем попечитељства унутрашњих дела“ додао је Богдановић.

Најзад, из угла савременика, присутнима се обратио редовни професор у пензији, генерал потпуковник др Обрад Стевановић. У свом излагању др Стевановић  је истакао да монографија на разумљив и уверљив начин сведочи о бројним и крупним променама полицијске организације у Србији током њеног раста и развоја у периоду дугог трајања. Посебно је нагласио важност разумевања промена условљених друштвено-политичким уређењима и важним и преломним догађајима у историји Србије, какви су били ратови, окупације или политички преврати. „Монографија може бити од помоћи у бољем разумевању сопствене прошлости, у јачању осећаја припадности полицијској професији и у неговању културе сећања и поштовања њених најбољих традиција“ закључио је др Стевановић.

Очекивано, судбина полиције зависила је увек од судбине државе, кројене унутрашњим и спољашњим чиниоцима. Изнутра, на полицију је првенствено утицала природа режима који су се смењивали и давали печат карактеру владавине. Међутим, аутори подсећају да се, током свог вишевековног постојања, полиција у Србији, захваљујући виталности, ентузијазму и самопрегору својих припадника, у изузетно компликованим спољнополитичким приликама и тешким економским условима, сваки пут релативно брзо уздизала на највиши ниво.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени