Показна вежба оспособљености студената прве године

Као део образовног процеса на Криминалистичко-полицијском универзитету, студенти основних академских и струковних студија криминалистике обавезни су да прођу стручну теренску обуку. Ова обука се реализује у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Србије и састоји се од две наставне целине у укупном трајању од по 16 дана. Првих шест дана се спроводе у Београду на Криминалистичко-полицијском универзитету, а преосталих десет у Наставном центру "Митрово Поље".

Последњег дана теренске обуке, 12. априла 2023. године, реализована је вежба-приказ оспособљености студената прве године, који су представили стечено практично искуство и применили своје знање у реалним ситуацијама. Показној вежби присуствовали су ректор Универзитета проф. др Зоран Ђурђевић, руководилац Департмана криминалистике проф. др Радомир Зекавица, руководилац Департмана форензичког инжењерства проф. др Никола Милашиновић, помоћник команданта Жандармерије Александар Ђорђевић, командант Одреда Жандармерије у Краљеву Бобан Крповић, помоћник начелника Управе полиције Зоран Јевђенић, начелник Одељења полиције Горан Грујић, начелник Одељења полиције Зоран Сикетић, начелник ПС Брус Василије Рилак, начелник ПС Александровац Горан Лазаревић, начелник ПС Врњачка Бања Бобан Дубовац, продекан за научно-истраживачки рад Војне академије, пуковник проф. др Драган Трифковић и начелник департмана друштвено - хуманистичких наука пуковник доц. др Саша Деветак, в.д. директора Завода за здравствену заштиту радника МУП-а спец. др мед. Драган Ерић и помоћник директора за здравствени сектор др Драган Петровић.

Показна вежба, под командом проф. др Саше Милојевића, реализована је у оквиру три радне тачке, и то:

Радна тачка 1: „Приказ нивоа оспособљености студената у манипулацији и гађању службеним оружјем“;           

Радна тачка 2: „Приказ нивоа оспособљености студената за успостављање јавног реда и мира нарушеног у већем обиму од стране екстремистичке групе“;

Радна тачка 3: „Приказ нивоа оспособљености студената за неутрализацију екстремистичке групе која примењује оружано насиље“.

Радне тачке обухватају демонстрацију вештина стечених кроз ватрену, тактичку и топографску обуку. Све три обуке се преплићу и узајамно се прожимају у решавању проблема у реалним ситуацијама.

Ватрена обука је фокусирана на обуку студената за сигурну и ефикасну употребу службеног оружја. Кроз девет гађања из седам врста службеног наоружања које се користи у МУП-у, студенти стичу знања и вештине које су им неопходне за примену оружја у реалним ситуацијама.

Тактичка обука се фокусира на безбедне, законите и ефикасне начине обављања полицијских послова у различитим безбедносним ситуацијама. Студенти уче како да се понашају у ситуацијама као што су хапшења, прегледи, претраге и интервенције у случајевима кризних ситуација.

Топографска обука је намењена томе да студенти стекну знања и вештине које су им неопходне за безбедно и ефикасно кретање по непознатом геопростору у урбаној и руралној средини. Ова обука се фокусира на употребу мапа, компаса и других савремених средстава за оријентацију.

У складу са циљем теренске обуке, основни задаци који су постављени пред студенте су:

  • да усвоје знања о правилима понашања која произилазе из субординацијских односа на којима је заснована организација Министарства унутрашњих послова Републике Србије и устројство униформисаног састава полиције;
  • да доследно примењују дневни распоред рада, прописане безбедносне, противепидемиолошке и друге здравствено-хигијенске мере у објектима Наставног центра и изван њих.
  • да науче да правилно процене ситуацију и идентификују услове за закониту и безбедну примену полицијских овлашћења, као и да их на прописан начин документују.
  • да се обуче у основним тактичким поступцима појединаца и јединица полиције у припреми и реализацији појединих редовних и ванредних полицијских задатака у урбаној и руралној средини.
  • да се обуче да сигурно и брзо антиципирају безбедносне ситуације у којима се на законит начин може употребити службено ватрено оружје, као и да правилно манипулишу са њим и изврше гађање.
  • да сигурно и брзо врше позиционирање и изводе оријентацију помоћу савремених геотопографских материјала, система и уређаја за оријентацију и позиционирање, и врше процену геопростора у функцији најцелисходније тактике употребе јединица полиције у свим геопросторним, временским и безбедносним условима.

Све ове вештине и знања ће студентима омогућити да се успешно суоче са изазовима које полицајци свакодневно срећу у свом послу.

Теренска обука је кључни део обуке за полицијске службенике, која им омогућава да ефикасно обављају своје задатке у различитим ситуацијама. Укупно 173 студената ће проћи овај захтевни програм од 3. марта до 28. априла 2023. године. Криминалистичко-полицијски универзитет и Министарство унутрашњих послова настављају да улажу у ову обуку како би осигурало да полицијски службеници имају неопходна знања и вештине за обављање својих дужности.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени