ИЗЛОЖБОМ „ПРИЧА О ДУШАНОВОМ ЗАКОНИКУ“ СВЕЧАНО ОТВОРЕНЕ РЕНОВИРАНЕ ПРОСТОРИЈЕ КРИМИНАЛИСТИЧКО-ПОЛИЦИЈСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Криминалистичко-полицијски универзитет, свечаним отварањем изложбе „Прича о Душановом законику“, представио је реновиранe просторије, како би се студентима и запосленима омогућили најбољи услови за рад. Током протекла три месеца, извршена је комплетна санација инфраструктурне мреже, односно електроенергетских инсталација и телекомуникација, опремљено десет наставних просторија (три информатичка кабинета, три специјална кабинета и четири учионице општег типа) и канцеларија за потребе Департмана информатике и рачунарства, студената и запослених у Информатичком центру и стручним службама.

У претходном временском периоду смо говорили шта планирамо да урадимо, данас вам показујемо шта смо урадили. Рекли смо вам да ћемо за непуних годину дана реновирања, 4000 квадратних метара простора претворити у савремен простор за едукацију будућих припадника полицијске професије. Свако ко жели да заслужи поштовање, мора се придржавати латинске изреке ‒ речено учињено“, рекао је ректор Универзитета проф. др Зоран Ђурђевић. Нагласио је да се чврстом вољом, уз помоћ пријатеља постиже много и захвалио се фирми „Comtrade System Integration“ на опремању простора савременом информатичком опремом, као и пријатељима из ICITAP-а, INL-а, Савезне криминалистичке службе Немачке и Националне криминалистичке агенције Велике Британије, који су дали значајан допринос развоју и унапређењу услова за студирање и рад.

Државни секретар Министарства унутрашњих послова Данило Стевандић истакао је да је свака инвестиција у образовање улагање у будућност и нагласио да је Криминалистичко-полицијски универзитет изнедрио велики број квалитетних кадрова и дао значајан допринос развоју реформских процеса Министарства унутрашњих послова.

Реновирање просторија, побољшање услова рада и образовања на Криминалистичко-полицијском универзитету само је још један корак више у достизању највиших циљева – високообразованог и стручног кадра. Руководство ове високошколске установе на том путу увек ће имати подршку Министарства унутрашњих послова“, нагласио је Стевандић. Државни секретар истакао је да је циљ реформских процеса у Министарству унутрашњих послова, којима је снажан подстрек дао министар Братислав Гашић, модернизација, бољи услови рада, али и поштовање историје и традиције.

Гости Универзитета обишли су изложбу „Прича о Душановом законику“, посвећену  најважнијем споменику средњовековног српског права, аутора проф. др Тање Кесић и др Ренате Самарџић. „Законик цара Стефана Душана, краља Срба и цара Срба и Грка, један је од најзначајнијих извора српске правне, државне и културне историје у средњем веку. Мада оригинал Законика није сачуван, нити иједан примерак његовог преписа из времена српског Царства, Душанов законик нам је познат на основу 27 до сада откривених преписа, насталих у периоду XIV‒XIX века, међу којима се као највернији оригиналу издваја Призренски рукопис… Током припреме изложбе истраживале смо путешествије Призренског рукописа Душановог законика кроз узбудљиву и интересантну „причу“ у којој се преплићу ратна збивања, улога немачког официра фон Вилкенса,  познаваоци старина, полицијске активности, као и дипломатски путеви…“ речи су које је на отварању гостима упутила проф. др Тања Кесић, проректор за науку и једна од ауторки изложбе. Др Рената Самарџић, историчар уметности, представила је изложбу кроз визуелну реконструкцију слике „Крунисање цара Душана (Проглашење Душановог законика)“ Паје Јовановића, једног од најмонументалнијих дела српског сликарства, које се сматра српском патриотском иконом. Свечаност је крунисао господин Радош Јовановић, директор Младинске књиге,  који је студентима Универзитета поклонио раскошно, уникатно нумерисано издање Душановог законика са дрвеним сталком, рађено у духу српских средњовековних рукописа, у издању Младинске књиге у Београду.

Ректор проф. др Зоран Ђурђевић, проректори и руководилац Департмана информатике и рачунарства проф. др Бранкица Поповић били су домаћини приликом обиласка реновираних информатичких кабинета.

Каталог изложбе можете преузети овде

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени