Комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић одржала предавање студентима Криминалистичко-полицијског универзитета

Kомесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић посетила је Криминалистичко-полицијски универзитет 6. марта 2023. године и одржала предавање студентима 4. године Департмана криминалистике.

Комесарка Станисављевић била је гостујући предавач на предмету Ирегуларне миграције и трговина људима, предметног наставника проф. др Милана Жарковића. Током предавања на тему „Мигранти и мигранткиње у Републици Србији – актуелна питања и перспективе“ комесарка Станисављевић је упознала студенте Универзитета са различитим типовима миграција, системом азила у Републици Србији, дефиницијама и разликама између миграната, избеглица и интерно расељених лица као и са улогом, мисијом и смештајним и оперативним капацитетима Комесаријата.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије збрињава мигранте у прихватне и центре за азил где је тренутно смештено 2.523 лица. Најзаступљенијих 5 држава порекла миграната су Авганистан, Мароко, Пакистан, Сирија и Бурунди, а чак 89% чине пунолетни мушкарци. Пријем у Центре се врши на основу потврде о регистрацији издате од стране овлашћеног полицијског службеника, у складу са Законом. Осим Центара којима руководи Комесаријат, наша надлежност је и обезбеђивање материјалих услова за прихват тражилаца азила, спровођење програма добровољног повратка странаца у земљу порекла као и програм интеграције лица којима је одобрен азил“, рекла је Наташа Станисављевић.

Након предавања, ректор Универзитета проф. др Зоран Ђурђевић одржао је састанак са комесарком Станисављевић, разматрајући могућности за продубљивање сарадње између Криминалистичко-полицијског универзитета и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени