Студенти Универзитета пливали за Часни крст у Земуну

Градска општина Земун, Храм светог оца Николаја и СВЕБОР савез Београда организовали су, по 26. пут, у Земуну на Богојављење 19. јануара 2023. године традиционално пливање за Часни крс.

Светковање Богојављења почело је најпре у Храму светог оца Николаја, литургијом свештеника земунских цркава, освешћењем воде и беседом старешине Храма  протојереја Драшка Тепавца о значају празника и дана када је Бог објавио Господа Исуса Христа као Спаситеља, јавивши се у три личности: Оца, Сина и Светог духа.

Одржана је и Богојављенска литија у којој су, поред многобројног верног народа, припадника Жандармерије, полиције, ватрогасно-спасилачке бригаде и СВЕБОР савеза Београда, учестовали и студенти прве године основних академских студија Криминалистичко-полицијског универзитета у свечаним униформама, пролазећи централним земунским улицама до Земунског кеја, где је и одржано традиционално пливање.

На стази дугој 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа, пливало је укупно 325 пливача, од чега 30 жена, међу којима и 17 студенткиња и студената Универзитета: Милица Столић, Јована Тејић, Јелена Кувељић, Анђела Танић, Ања Вукајловић, Ана Милетић, Лазар Ћерамилац, Бранислав Раденковић, Вељко Бицуловић, Марко Баста, Михајло Трајковић, Данило Ђурић, Бошко Миликић, Жељко Новковић, Филип Ђоновић, Михајло Грубач и Марко Митић. За Часни крст пливао је и радник Одсека за менторски рад и безбедност Бранислав Петровић.

Победнику Душану Новаковићу (24) из Кикинде, репрезентативцу Србије у америчком фудбалу уручена је статуа Богојављенског пливача, витешки плашт и медаља СВЕБОР савеза Београда са титулом Носилац Богојављенског крста 2023. године. Чланица ансамбла ''Фенечки бисери'',  Зорици Анастасијевић (24) из Београда, била је најбржа међу дамама и уручена јој је такође медаља СВЕБОР савеза Београда и медаљон са ликом Богородице.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени