Учешће проф. др Зорице Вукашиновић Радојичић у раду Међународне научне конференције „Копаоничка школа природног права – Слободан Перовић“

У оквиру Међународне научне конференције и 35. сусрета „Копаоничке школе природног права – Слободан Перовић“, проф. др Зорице Вукашиновић Радојичић остварила је  учешће као аутор рада и један од уредника Катедре под називом „Управноправна заштита слободе“, у периоду од 13. до 17. децембра 2022. године, на Копаонику.

У оквиру рада Катедре, учествовала је  у модерирању, изради и сумирању општих закључака Конференције. У својству аутора представила је рад под називом „Дисциплинска одговорност државних службеника у теорији и пракси“ који је приредила  у коауторству са судијом Управног суда Републике Србије мр Весном Чогурић. У оквиру Секције, организована је Панел дискусија „Формализам у управном поступку и управном спору“. Том приликом,  председница Управног суда Републике Србије и судије Управног суда указали су на основне проблеме у раду управног судства Србије и представили будуће стратешке правце развоја.

Кључни закључци Катедре се односе на неопходност усклађивања  Закона о управним споровима са Законом о општем управном поступку који је у потпуности усклађен са европским стандардима, као и  потребу дигиталног повезивања органа јавне управе и Управног суда у циљу повећања делотворности управног поступка и управног спора. Надаље, закључци су се односили на потребу реформисања програма, садржине стручних испита. Такође, указано је на значај одговорности државних и јавних службеника и институт дисциплинске одговорности који је у функцији законитог, стручног и делотворног рада. Констатовано је да Управни суд Републике Србије,  пресудама и правним ставовима унапређује и хармонизује рад управе у овом сегменту, водећи рачуна о јавном интересу, интересу органа и организација јавне управе, (али и о) и правима и обавезама службеника о којима се решава.

Финални закључци су презентовани на пленарној сесији и публиковани у Посебном документу закључака са „Копаоничке школе природног права – Слободан Перовић“. 

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени