Учешће студената у свечаностима поводом 104. годишњице Дана примирја у Првом светском рату

Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета учествовали су у комеморативним свечаностима поводом 104. годишњице Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра 2022. године у Битољу, Република Северна Македонија.

Централна церемонија полагања венаца и одавања почасти палим српским ратницима и борцима за слободу одржана је на платоу изнад спомен костурнице на српском војничком гробљу у Битољу. На овом месту је сахрањен 1.321 војник српске војске из Балканских и Првог светског рата. Велики број њих је погинуо у борбама на Ниџе планини, у операцијама за освајање стратешке коте Кајмакчалан 1916. године, као и дуж линије Солунског фронта крај реке Црне на подручју Мариова.

У име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Републике Србије, ловоров венац  положила  је  помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Биљана Барошевић, заједно са амбасадором Републике Србије у Републици Северној Македонији Невеном Јовановић и изаслаником одбране Републике Србије потпуковником Вујицом Вукобратовим. Поред студената Криминалистичко – полицијског универзитета и кадета Војне Академије Универзитета одбране, церемонији у Битољу су присуствовали и венце положили представници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране и Војске Србије, представници Собрања и Владе Републике Северне Македоније, дипломатског и војног кора у Скопљу, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.   Осим централне церемоније на српском војничком гробљу у Битољу, истог дана, поводом Дана примирја у Великом рату, положени су венци и одата почаст погинулим српским ратницима на српским војничким гробљима – Бач, Добровени, Живојно и Скочивир, поред Црне реке у подножју планине Кајмакчалан.

Након церемоније, присутнима се у име Министарства за рад, запшољавање, борачка и социјална питања обратио Зоран Антић и захвалио студентима Универзитета и катедима Војне академије, као и осталим представницима Републике Србије и њиховим пратиоцима на доприносу који су дали током свечаности. За припрему, организацију и спровођење поменутих активности студената, били су задужени проф. др Слободан Миладиновић, асистент Александар Сакач, ментор Марија Милићевић и припадник Жандармерије, командир вода Душан Петровић.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени