Одржана трибина „Развој полицијске професије и перспективе полицијског образовања“

„Остати равнодушан према књизи, значи лакомислено осиромашити свој живот“

Иво Андрић

Трибина под називом „Развој полицијске професије и перспективе полицијског образовања“ одржана је у четвртак, 27. октобра 2022. године на штанду Криминалистичко-полицијског универзитета и Министарства унутрашњих послова, у оквиру 65. Међународног сајма књига. О темама развоја полицијске професије и перспективама полицијског образовања у Републици Србији говорили су ректор Универзитета, проф. др Зоран Ђурђевић и заменик начелника Центра за основну полицијску обуку, пуковник полиције Душан Максимовић.

Ректор проф. др Зоран Ђурђевић поздравио је присутне речима да je нада образованих увек јача од богатства неуких, а извор моћи је управо у књигама, као најмудријим саветницима и најстрпљивијим учитељима. Разумљиво је да је сарадња, размена идеја и искустава на свим нивоима образовања најважнија, а Београдски сајам књига право је место за разговор о теми око које су окупљени представници полицијског образовања. Нови кадрови су носиоци стратешких праваца развоја Министарства унутрашњих послова, а мисија Универзитета је управо стварање тих кадрова. Неопходно је креирати систем едукације припадника Министарства, најпре кроз кратке студијске програме, који су се показали као нужни за едукацију професионалаца за супротстављање најтежим облицима криминала.

Неспорно је да на квалитет обуке утичу и услови рада, те се ректор захвалио Међународном кривично-истражном програму помоћи Министарства правде САД – ICITAP и Канцеларији криминалистичке полиције Немачке (Bundeskriminalamt). Представници ICITAP-а у Србији, аташе Скот Хетфилд и руководилац пројекта „Развој институционалних капацитета“ Маја Миловановић су присуствовали трибини, као и официр за везу Канцеларије Штефан Швајкерт.  

Заменик начелника Центра за полицијску обуку, пуковник полиције Душан Максимовић говорио је о почецима институционализованог образовања полиције у Србији, као и о настанку и развоју средње школе унутрашњих послова у Сремској Каменици. Присутнима је представио систем кроз организацију Центра за полицијску обуку, истичући да „само на основу добро разрађеног система, било да су у питању организационе стуктуре, закони или процедуре, можемо да идемо напред и можемо да сагледамо шта је неопходно да урадимо.“ Пуковник Максимовић говорио је о раду Управе за стручно образовање, оспособљавање, усавршавање и науку, раду Националног тренинг центра за ванредне ситуације, као и о облицима стручног оспособљавања и усавршавања. Истакао је да Центар за полицијску обуку акценат ставља на специјализацију будућих припадника Министарства за специфична радна места, пружајући им посебно дизајниран сет знања и вештина.

Представници Министарства унутрашњих послова кроз коментаре на самом крају, потврдили су значај образовања адекватног будућег кадра у Министарству, нарочито кроз кратке студијске програме. Заједнички закључак јесте да спој академских знања и праксе даје најбоље резултате, а да ће неговање досадашње добре сарадње засигурно допринети развоју полицијске професије и полицијског образовања.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени