Криминалистичко-полицијски универзитет угостио студенте Департмана федералне криминалистичке полиције из Висбадена

Криминалистичко-полицијски универзитет имао је част да буде домаћин студентима Департмана федералне криминалистичке полиције Савезне Републике Немачке у периоду од 11. до 13. октобра 2022. године. Током студијске посете, гости из Висбадена су имали прилику да се информишу о полицијском образовању и пракси у Републици Србији и да присуствују почасним предавањима наставника Универзитета и руководилаца и стручњака из Министарства унутрашњих послова.

У среду, 12. октобра 2022. године, након добродошлице ректора проф. др Зорана Ђурђевића и уводне речи о историјату, организационој структури, мисији и визији ове високошколске установе, шефови департмана су представили студијске програме и обуке који се организују на Универзитету. Потом су студенти из Немачке обишли универзитетски комплекс, како би се упознали с наставним капацитетима и развојним пројектима и посетили понос Универзитета ‒ Меморијалну собу Арчибалда Рајса.

Потпуковник полиције др Илија Рацић, главни координатор у Дирекцији полиције, одржао је предавање о новим моделима рада Дирекције. Гостима су предавања одржали и пуковник полиције Богдан Пушић, начелник Управе криминалистичке полиције, и пуковник полиције Иван Брандић, помоћник начелника Управе криминалистичке полиције у седишту Дирекције полиције, који су говорили о откривању и доказивању криминала у Републици Србији. Реализована је и практична вежба испитивања отисака прстију под вођством проф. др Николе Милашиновића, руководиоца Департмана форензичког инжењерства.

У четвртак, 13. октобра 2022. године, студенти из Висбадена су слушали неколико свеобухватних предавања: о откривању и доказивању крађе моторних возила, које је одржао Бошко Секуловић из Управе криминалистичке полиције; примени полиграфа у откривању и доказивању кривичних дела, које је одржао Горан Којић из Националног центра за криминалистичку форензику; прикупљању и документовању података на интернету, које је одржао Владимир Вујућ, начелник Одељења за високотехнолошки криминал; форензици у пракси Министарства унутрашњих послова, које су одржали проф. др Смиља Теодоровић, доц. др Ана Бранковић и Немања Вучковић, наставници Универзитета. Такође су учествовали у трибини о међународној полицијској сарадњи у откривању тешког и организованог криминала, чији су модератори били Милан Димитријевић, начелник Управе за међународну оперативну полицијску сарадњу и проф. др Жељко Никач, наставник Универзитета.

 Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени