Одржан 5. међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“

Пети међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“ одржан је на Криминалистичко-полицијској академији 3. и 4. марта 2015. године. Скуп је организован у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Кинеским криминалистичко-полицијским универзитетом, Државним универзитетом унутрашњих послова у Лавову, Волгоградском академијом Министарства унутрашњих послова Русије, Факултетом безбедности у Скопљу, Факултетом безбедносних студија у Љубљани, Полицијском академијом „Alexandru Ioan Cuza“ у Букурешту, Полицијском академијом у Братислави и Високом школом унутрашњих послова у Бањалуци.
На скупу су своје радове из области права, криминалистике, информатике, форензике, полицијских и безбедносних наука, представили професори, научници, истраживачи, стручњаци, полицијски и државни службеници из 22 земље: Велике Британије, Немачке, Аустрије, Шпаније, Португалије, Кине, Русије, Украјине, Белорусије, Јерменије, Пољске, Словачке, Турске, Грчке, Мађарске, Бугарске, Словеније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.
Присутнима се испред Криминалистичко-полицијске академије обратила проф. др Драгана Коларић, истакавши да Академија традиционално организује међународни научни скуп „Дани Арчибалда Рајса“, да се број земаља учесница повећава из године у годину, те да ће ове године бити представљени радови 140 еминентних аутора из 22 државе. Напоменула је да је скуп посвећен др Арчибалду Рајсу, високопозиционираном европском интелектуалцу, угледном професору и криминалисти, који је још пре једног века успео да убеди академске кругове у научни карактер криминалистике. Поред тога, Рајс је био и оснивач Института за техничку полицију и криминалистику Универзитета у Лозани, али и идејни творац полицијског школства у Србији, јер је његовом заслугом 8. фебруара 1921. године у Београду отворена прва државна висока полицијска школа. Рајсова мисао да је време лаика у полицији прошло и да она мора да рачуна са стручно оспособљеним кадром је идеја на којој се заснива систем високог полицијског образовања оличен у Криминалистичко-полицијској академији.
Генерал Милорад Симић, саветник председника Републике Србије, поздравио је учеснике у име председника Републике Србије и истакао да су промене у професионалном полицијском знању и етичким ставовима битније од промене у полицијској структури и технологији њеног рада. Нагласио је да Криминалистичко-полицијска академија, поред стварања високообразованих кадрова за потребе полиције и других безбедносних агенција и организација, оваквим скупом даје изузетно значајан допринос стварању нових научних и стручних, теоријских и практичних знања, као најважнијег ресурса за успешно супротстављање савременим и будућим безбедносним претњама, ризицима и изазовима.
Милорад Тодоровић, секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије, поздравио је учеснике у име министра унутрашњих послова, пожелео срећу у раду и цитирао речи исписане на урни са посмртним остацима др Арчибалда Рајса, посвећене палим српским борцима на Кајмакчалану и другим стратиштима које је Рајс прошао заједно са њима. Господин Питер Ламплот са Полицијске академије из Беча, обратио се присутнима испред свих гостију из иностранства, похвалио напоре организатора и изразио наду да ће међународна сарадња између свих институција из земаља учесница бити настављена. Скуп је званично отворио министар правде Републике Србије Никола Селаковић, који је поздравио све присутне и исказао своју искрену фасцинираност организацијом скупа, бројем аутора и бројем земаља учесница. Изразио је наду да ће на следећем скупу посвећеном Рајсу бити више аутора из реда правосуђа – судија, тужилаца и адвоката, као и да ће најбоља искуства теорије и праксе бити искоришћена на најбољи начин и добробит целокупне академске заједнице. Посаветовао је организаторе да наредне године један дан скупа буде посвећен некој актуелној теми, како би закључци са скупа били од користи ширем кругу заинтересованиох лица. Упознао је присутне са актуелном реформом кривичног законодавства, израдом прве Стратегије финансијских истрага и огромним напором који Министарство улаже на том плану. Лик и дело др Арчибалда Рајса ближе је представила је доц. др Ивана Крстић-Мистриџеловић, наставник Криминалистичко-полицијске академије, а студент Лазар Јовановић читао је одломке Рајсовог дела „Чујте Срби“. Свечани део скупа употпунили су првакиња Народног позоришта у Београду Ивана Жигон, која је рецитовала стихове „Плаве гробнице“ песника Милутина Бојића, и драмски уметник Лепомир Ивковић, који је казивао одломке говора војводе Живојина Мишића и војводе Степе Степановића.
Отварању скупа присуствовао је велики број учесника из земље и иностранства. У току два дана секцијског рада на скупу је изложено је 140 радова иностраних излагача и аутора из Републике Србије, из следећих тематских области: Криминалистички и кривичноправни аспекти расветљавања и доказивања кривичних дела, Структура и функционисање полицијске организације, Савремене студије безбедности, Јачање институција правне државе и борба против криминалитета, Друштвени, економски и политички токови криминала – изражавање, мерење и анализа, Форензичка лингвистика, Сајбер криминал, Иновативне технике и опрема у форензичком инжењерству. Радови су излагани на енглеском, руском и српском језику.
За учеснике скупа из иностранства организован је обилазак Београда: посета Војном музеју, Спомен-музеју Ива Андрића, Храма Светог Саве и Београдске тврђаве – Калемегдана. Скуп је завршен у среду, 4. марта, у 16 часова.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени