Округли сто „Положај и улога полиције у демократском друштву“

Округли сто „Положај и улога полиције у демократском друштву“ отворен је 29. јануара 2015. године у 11:30 часова у хотелу „Србија“ у Вршцу. Отварању је присуствовао велики број еминентних стручњака из области правне, криминалистичке, полицијске и безбедносне теорије и праксе, припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, других државних организација и невладиног сектора. У име Криминалистичко-полицијске академије, присутнима се обратила проф. др Драгана Коларић, која се захвалила Министарству унутрашњих послова Републике Србије и Фондацији Ханс Зајдел на несебичној помоћи у организацији округлог стола и истакла функционалну повезаност Академије са Министарством унутрашњих послова, јер Академија као образовна и научна установа има кључну улогу у стварању квалитетног кадра како би се с успехом испунили нови захтеви које друштво поставља пред полицију. Истакла је важност јачања капацитета Министарства унутрашњих послова Републике Србије у процесу европских интеграција где Академија треба да има кључну улогу. Присутне је затим поздравио Луц Кобер, руководилац Пројекта Ханс Зајдел Фондације за Србију и Црну Гору, који је навео да је овај округли сто само један у низу скупова који Академија и Фондација заједнички организују и изразио наду да ће успешна сарадња бити настављена и у будућем периоду. Испред Делегације Европске уније у Републици Србији, присутне је поздравио господин Лука Бјанкони, саветник, који је поздравио напоре организатора скупа, јер су основни захтеви које друштво поставља полицији висок степен безбедности, заштита основних права и слобода и ефикасно спровођење закона. Међутим, изазови са којима се полицијска организација суочава специфични су за сваки временски период. Да бисмо се припремили за нове изазове, морамо идентификовати све екстерне и интерне факторе који могу утицати на степен ефикасности и ефективности супротстављања криминалитету. На крају, скуп је отворио и присутне поздравио Милосав Миличковић, државни секретар Министарства унутрашњих послова Републике Србије: „Министарство унутрашњих послова, с обзиром на своју мисију у друштву, дефинисану Уставом и законима, да штити основна права и слободе човека и грађана, има обавезу да континуирано ради на унапређењу квалитета свог рада, да прати савремене трендове развоја, прихвата и имплементира нове стандарде полицијске професије.
Стратешки циљ Министарства је изградња савремене, ефикасне, функционалне и високо професионализоване полиције која ће имати високо поверење грађана. Степен заштите основних права и слобода грађана директно је повезан са степеном изграђености интегритета полицијске професије, као одраза степена професионализације чији је најважнији индикатор, поред етичког кодекса, идентификовани тип знања неопходан за обављање полицијских послова, односно едукација полицијских службеника.
Имајући у виду да је знање основни ресурс сваке организације, па и полицијске, Министарство настоји да створи високоефикасан модел развоја кадрова, који ће са успехом и на ефикасан начин обезбедити извршавање полицијских послова уз поштовање основних права и слобода грађана. Да би се наведени циљеви остварили, Министарство је донело Стратегију развоја људским ресурсима 2014-2016. године. Циљ је изградити модел који ће обезбедити ефикасан и квалитетан рад и то кроз стварање и одржавање задовољних, мотивисаних и продуктивних кадрова.
Криминалистичко-полицијска академија, као једина високообразовна установа матична за едукацију највећег броја кадрова за обављање послова из надлежности полиције, изузетно је важна за Министарство унутрашњих послова. Министарство очекује да Академија да свој допринос у реализацији реформе полиције, и то посебно кроз:

  • едукацију квалитетног полицијског кадра у складу са новим захтевима друштва, професионалним стандардима, нарочито прихваћеним и имплементираним у ЕУ;
  • реализацију курсева, семинара и других облика едукације и размене знања које организује МУП;
  • реализацију Стратегије, где Криминалистичко-полицијска академија значајан допринос може дати како у изради правних аката који се на основу ње морају донети тако и у увођењу свих других елемената модела управљања људским ресурсима.

Узимајући у обзир све наведено, сматрам да је овај округли сто, под називом „Положај и улога полиције у демократском друштву“, добра прилика за размену ставова о конкретним проблема представника Министарства са професорима Академије, представницима цивилног друштва и колегама из иностранства (представници полиције Шпаније).“
Скупу је присуствовало 57 учесника. Изложено је укупно 30 реферата. Крај рада округлог стола заказан је за петак, 30. јануар 2015. године у 15 часова.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени