СТУДИЈСКА ПОСЕТА УНИВЕРЗИТЕТУ ЦЕНТРАЛНЕ ФЛОРИДЕ

Делегација Криминалистичко-полицијског универзитета, коју су чинили ректор проф. др Зоран Ђурђевић, проректор за науку проф. др Тања Кесић и проректор за интеринституционалну сарадњу проф. др Ненад Радовић посетила је Универзитет централне Флориде у Орланду, Сједињене Америчке Државе, у периоду од 6. до 10. јуна 2022. године. Поред делегације Криминалистичко-полицијског универзитета, Универзитет централне Флориде посетио је и помоћник начелника Управе криминалистичке полиције МУП РС, Иван Брандић. Студијска посета реализована је уз подршку Међународног криминалистичко-истражног програма помоћи у обуци (International Criminal Investigative Training Assistance Program - ICITAP), чију делегацију приликом наведене посете су чинили руководилац пројекта „Развој институционалних капацитета“ Маја Миловановић, руководилац пројекта „Организовани криминал“ Драгана Грујин и бивши саветник Програма Вилиам Боктер (William Bochter).

Представници Универзитета, током петодневне посете, имали су прилику да обиђу кампус Универзитета централне Флориде, а приликом обиласка представљен им је целокупан рад полицијске станице у оквиру тог универзитета, начин прикупљања и складиштења доказа, методе интервјуисања али и проблеми са којима се свакодневно сусрећу. Додатно, делегација је упозната са радом и студијским програмима Школе за јавну безбедност (Valencia Police College).

Канцеларија шерифа округа Оринџ (Orange County Police Department) такође је указала гостопримство делегацији Универзитета, представивши своје капацитете када су у питању стрелишта, уз приказ начина спровођења обука у руковању ватреним оружјем, које реализују како за студенте и припаднике службе, тако и за цивилно становништвo. Такође, представници Универзитета су имали прилику да се упознају са радом К9 јединице, која је задужена за дресуру паса и њихово оспособљавање за откривање дрога, новца и експлозива. Током студијске посете делегацији Универзитета представљен је Виртра симулатор (Virtra Simulator), који полазницима омогућава да се припреме за најтеже ситуације у реалном окружењу, са реалистичним варијаблама као што су вишеструки и интензивни визуелни и слушни стимуланси, употреба стандардног оружја и активна симулација повратне ватре. Овај јединствени симулатор, на коме обука траје 25 недеља, поседује низ интерактивних сценарија, који помажу полицијским службеницима да у безбедном окружењу унапреде вештине употребе ватреног оружја под психолошким притиском. Додатно, представљен је и полигон за вожњу, који служи за обуку полицијских службеника и студената за вожњу у специјалним условима и принудно заустављање возила. Том приликом, посебно је наглашен значај контроле полицајаца у саобраћају и камера које постоје у полицијским возилима. Приликом посете Канцеларији шерифа округа Оринџ, делегација је имала прилику да се упозна са радом Оперативног центра, Форензичке лабораторије и Одељења за криминалистичке истраге.

Током студијске посете, делегација је посетила Jединицу за размену обавештајних података централне Флориде (Central Florida Intelligence Exchange). Том приликом, заменик директора Џонатан Кјут (Jonathan Cute) и Данијел Истер (Daniel Easter), упознали су делегацију са начином рада њиховог фузионог центра у којем се прикупљају и обрађују све информације од значаја за контролу криминалитета.

Последњег дана посете, делегација је обишла комплетан кампус Универзитета централне Флориде, упознала се са условима студирања, библиотеком, теретаном, амфитеатрима и просторијом за симулована суђења (Moot Court). Наведене посете реализоване су уз вођство и изузетно гостопримство руководиоца др Роса Вулфа (Ross Wolf), др Корија Воткинса (Cory Watkins), др Џефрија Голца (Jeffrey W. Goltz), водника Мајкла Росињола (Michael Rosignol), асистента директора Института за кривично правосуђе Стива Келија (Steve Kelley) и каплара Роберта Аристонда (Roberto Aristondo).

Током боравка делегације Универзитета на Флориди, разматрани су потенцијални модалитети сарадње две високошколске установе, могућности за креирање и реализацију заједничких пројеката и размену наставника и студената

Слике, можете погледати овде

English version

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени