ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „ЗАШТИТА КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА НА МЕЂУНАРОДНОМ НИВОУ“

У склопу изложбе „Црвена листа угрожених културних добара у Југоисточној Европи“, студентима Криминалистичко-полицијског универзитета у среду 4. маја 2022. године одржано је завршно предавање у циклусу под називом „Заштита културног наслеђа на међународном нивоу“. Предавање је у препуном Амфитеатру 3 Криминалистичко-полицијског универзитета одржала Марија Радин, чланица Радне групе НК ICOM Србија, дипломирани етнолог-антрополог и мастер превентивне конзервације из Народног музеја Србије.
Током предавања, Марија Радин представила је делатност полицијских и културних институција на пољу заштите културног наслеђа од нелегалне трговине на међународном нивоу ˗ Организације Уједињених нација за образовање, науку и културу (UNESCO), Канцеларијe УН за борбу против дроге и криминала (UNDOC), Међународнe организацијe криминалистичке полиције (INTERPOL), Светскe царинскe организацијe (WCO), Међународнoг Института за унификацију приватног права (UNIDROIT), Међународног савета музеја (ICOM), као и законодавство Европске уније у овој области. Базе података украдених уметнина су још један од расположивих инструмената за заштиту на међународном нивоу.
Делатност организованог криминала у сфери уметности изискује стални дијалог између полицијских снага из различитих земаља света, као и активну међународну сарадњу која је кључ за успешну борбу против нелегалне трговине уметничким делима. У том смислу, посебно је значајна улога Интерпола, посебно када је реч о едукацији и професионалној обуци полицијских стручњака, као и размени информација, како би се пронашли украдени предмети и разоткриле мреже криминалаца које се баве њиховом трговином. Интерполов плакат са шест најтраженијих уметничких дела за којима се трага посебно промовише украдена дела од велике историјске, уметничке или материјалне вредности. Објављивање специјалног тематског бројa Интерполове Ревије посвећеног проблемима крађе и нелегалне трговине уметнинама, био је апел упућен пре више од две деценије, не само актерима борбе против крађа уметничких дела и антиквитета, већ и целом друштву ˗ како би се сачувао идентитет и културно наслеђе свих нација које су жртве ове форме криминалитета.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени