УЧЕШЋЕ СТУДЕНАТА УНИВЕРЗИТЕТА У ОБЕЛЕЖАВАЊУ ИСТОРИЈСКИХ ДОГАЂАЈА У РЕПУБЛИЦИ ЧЕШКОЈ И РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

У складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја, 10 студената Криминалистичко-полицијског универзитета је у пратњи проф. др Бобана Милојковића и ментора Дејана Стојиљковића боравило у Републици Чешкој и Републици Српској, у периоду од 27. априла до 01. маја 2022. године. Студенти и запослени Универзитета су са представницима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и представницима Војске Републике Србије учествовали у комеморативним свечаностима поводом обележавања значајних историјских догађаја из ослободилачких ратова Србије.
Студенти су у Републици Чешкој посетили затвор за политичке осуђенике Терезин, у коме је 28. априла 1918. године у затворској болници преминуо Гаврило Принцип, осуђен због Сарајевског атентата. Приликом посете, положени су венци испред ћелије у којој је Принцип био затворен, а српска делегација је посетила и православну цркву у центру Прага, у чијој крипти су похрањени посмртни остаци 1.300 српских војника погинулих у Другом светском рату. У оквиру програма посете студенти Универзитета посетили су и Јиндриховице, где су положили венац на спомен-обележје на месту где је сахрањено 7.100 српских војника који су током Првог светског рата страдали у тамошњем радном логору.
У Републици Српској, студенти су 01. маја 2022. године присуствовали манифестацији поводом Дана сећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац у Другом светском рату, која је одржана у Спомен подручју Доња Градина код Козарске Дубице. Комеморација је одржана уз присуство председника Републике Србије Александра Вучића, председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика, председнице Републике Српске Жељке Цвијановић и министара у владама Републике Спрпске и Републике Србије.
Студенти Универзитета били су ангажовани у протоколарном делу комеморација и за свој допринос су похваљени од стране државног секретара Миодрага Капора.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени