ПРЕДСЕДНИК СРПСКОГ АРХЕОЛОШКОГ ДРУШТВА, ДР АДАМ ЦРНОБРЊА ОДРЖАО ПРЕДАВАЊЕ СТУДЕНТИМА КПУ О НЕЛЕГАЛНОЈ ТРГОВИНИ АРХЕОЛОШКИМ АРТЕФАКТИМА У СРБИЈИ

„Трговина археолошким артефактима у Србији – од сеоске ливаде до европских аукцијских кућа“ назив је предавања које је 20. априла 2022. године одржао др Адам Црнобрња у препуном Амфитеатру 3 Криминалистичко-полицијског универзитета. Предавање је део пратећег програма изложбе “Црвена листа угрожених културних добара у југоисточној Европи” у организацији Криминалистичко-полицијског универзитета и ICOM Србија.
Предавање др Адама Црнобрње подељено је у три целине: кратак преглед процеса рада током археолошких истраживања, ради бољег схватања природе дела против археолошког наслеђа; правни оквир заштите археолошког наслеђа уз указивање на његове недостатке; методе рада појединаца и организованих група у ланцу противправног прибављања и трговине археолошким артефактима. Посебна пажња на предавању посвећена је конкретним примерима вршења кривичних дела у различитим карикама ланца трговине археолошким артефактима, активностима на њиховом сузбијању у Србији, али и још увек неискоришћеним могућностима за њихово спречавање.
„Археологија се не бави само прикупљањем предмета због њихове раритетности, естетске или тржишне вредности. Археолошка истраживања су комплексан процес током којег се реконструише начин живота у прошлости. Због тога свако оштећење целовитости археолошког локалитета доводи до губитка информација о животу наших претходника, што неминовно умањује количину података и могућности за проучавање прошлости. Сваки археолошки налаз, по Закону, мора се пријавити надлежном заводу, музеју или МУП-у. Одобрење за археолошка истраживања издаје Министарство културе и информисања и могу их обављати само научне и институције заштите културних добара. Илегално ˈтрагањеˈ је кривично дело кажњиво затвором. Археолошко наслеђе је необновљиви ресурс и припада свим грађанима Србије“, рекао је др Адам Црнобрња на предавању.
Након предавања, у име организатора изложбе, проф. др Радомир Зекавица, руководилац Департмана за криминалистику, уручио је Снежани Кондић из Групе за односе са јавношћу Управе царина РС, која је присуствовала предавању, двадесет примерака Црвених листа угрожених културних добара у југоисточној Европи намењених царинским службеницима на граничним прелазима Србије.
Предавач др Адам Црнобрња је доктор археологије, музејски саветник Народног музеја Србије. Као члан стручне екипе, руководилац теренских радова или руководилац пројеката учествовао је на више од четрдесет археолошких истраживања. Од 2017. године руководи и пројектом „Подизање свести о значају археолошког наслеђа“, чији је циљ едукација и подстицање интерсекторске сарадње у очувању археолошког наслеђа (сарадња са локалним самоуправама, полицијом, тужилаштвом, судовима). Бави се и експертизама заплењеног археолошког материјала за потребе полиције, царине и судова. Учествовао je у раду више комисија и радних тела Министарства културе и информисања.
Од 2015. године је председник Српског археолошког друштва, репрезентативног удружења у култури.

Приручник „Како сачувати археолошко наслеђе“ др Адама Црнобрње можете преузети овде.
Црвену листу угрожених културних добара у југоисточној Европи можете преузети овде.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени