ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ „ЦРВЕНА ЛИСТА УГРОЖЕНИХ КУЛТУРНИХ ДОБАРА У JУГОИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ: МЕТОДОЛОГИЈА РАДА“

У склопу изложбе Црвена листа угрожених културних добара у Југоисточној Европи, за студенте Криминалистичко-полицијског универзитета у среду 13. 4. 2022. године одржано је предавање „Црвена листа угрожених културних добара у Југоисточној Европи: методологија рада“ које су припремилe Марија Радин и Наталија Ћосић, чланице Радне групе НК ICOM Србија. Предавање је подељено у три целине како би се представиле три теме: кратак увод и разматрање основних појмова као што су културна добра, културно наслеђе и систем заштите у српском законодавству, затим приказ вишегодишњег пројекта Међународног савета музеја Црвене листе угрожених културних добара и представљање процеса и методологије рада Радне групе НК ICOM Србија при избору културних добара која су у највећем ризику од крађе, кријумчарења и нелегалне трговине.
Предавач Марија Радин је дипломирани етнолог-антрополог и мастер превентивне конзервације. Као виши документариста конзерватор радила је у Централном институту за конзервацију, а од 2021. године у Народном музеју у Београду. Њена досадашња интересовања везана су за области документације културног наслеђа, едукацију музејских професионалаца о темама превентивне конзервације, као и планирање заштите покретног културног наслеђа у ванредним ситуацијама у Србији. Aктиван je члан НK ICOM Србија и Комитета за документацију CIDOC.
Наталија Ћосић, МА, археолошкиња је са мастер специјализацијом из превентивне конзервације. Образовање из области превентивне конзервације културног наслеђа стицала је у Србији, Енглеској и Италији. Њен ангажман у заштити културног наслеђа спада у домен превентивне конзервације и едукације у конзервацији, с фокусом на питањима менаџмента збирки, управљања наслеђем, процене ризика и заштите наслеђа у кризним ситуацијама. Њена професионална интересовања и истраживања обухватају теорије конзервације, концепт вредности, као и хармонизације употребних оквира културног наслеђа са различитим принципима и историјама заштите. Чланица је Европске асоцијације археолога, ICOM и ICOM комитета за конзервацију. Тренутно ради у Конзервацијском центру за музеје западне Норвешке.

 

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени