Одржан округли сто „Унапређење институционалних капацитета и интеринституционална сарадња у супротстављању корупцији“

Округли сто „Унапређење институционалних капацитета и интеринституционална сарадња у супротстављању корупцији“ одржан је од 6. до 9. децембра 2021. године у хотелу „Соларис“ у Врњачкој Бањи.
Округли сто су организовали Криминалистичко-полицијски универзитет и Управа криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Србије, уз подршку Бироа Стејт департмента за међународну борбу против опојних дрога и спровођење закона (ИНЛ) и Међународног кривично-истражног програма помоћи Министарства правде (ИЦИТАП). Скуп је отворен уводним речима проф. др Зорана Ђурђевића, ректора Криминалистичко-полицијског универзитета, Дејана Ковачевића, помоћника министра и начелника Сектора унутрашње контроле, Миљка Радисављевића, заменика Републичког јавног тужиоца, и Скота Хетфилда, ИЦИТАП аташеа у Србији.
Модератори излагања током првог дана рада, 7. децембра, били су проф. др Горан Бошковић и проф. др Оливер Лајић, а излагачи су били Миљко Радисављевић, заменик републичког јавног тужиоца, Миша Јовановић, заменик јавног тужиоца, Јован Божовић, помоћник директора Агенције за спречавање корупције, Жељко Радовановић, директор Управе за спречавање прања новца, Иван Ивановић из Пореске полиције Пореске управе Министарства финансија и Милица Велемир из Управе царина Министарства финансија. Изложен је делокруг рада поменутих институција и представљени су конкретни проблеми у пракси, као и предлози за њихово решавање.
Другог дана модератори су били Миљко Радисављевић, заменик републичког јавног тужиоца, и Горан Лукић из Сектора за међународну сарадњу, европске послове и планирање Министарства унутрашњих послова. Излагачи су били Мирослав Симовић и Милан Пејчић као представници Министарства унутрашњих послова, Александар Стевановић, заменик тужиоца Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, и Видак Даковић, руководилац Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду. У дискусији је учествовао већи број представника полиције, тужилаштава, управа и агенција.
Последњег дана излагачи су били Ана Петровић и Љубиша Пузовић из Министарства унутрашњих послова, уз модерирање проф. др Оливера Лајића и проф. др Александра Чудана. Након усаглашавања ставова, направљен је и незванични план будућих заједничких активности свих учесника, као партнера у борби против корупције.
Размена знања и искустава свих учесника, представника теорије и праксе, од немерљивог је значаја за изградњу чврсте интеринституционалне сарадње у супротстављању корупцији, али и шире сарадње на другим пољима. То указује на велики значај овог округлог стола за научне раднике, припаднике полиције и тужилаштва, службенике државне управе, али и невладин сектор и ширу стручну јавност.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени