Посета студената Криминалистичко-полицијског универзитета Станици граничне полиције „Аеродром Никола Тесла“ и Хеликоптерској јединици МУП-а РС

У оквиру тематских садржаја Стручне информативне праксе, као посебног облика практичне наставе, у суботу, 27. новембра 2021. године,  студенти прве године основних студија, свих студијских програма, посетили су станицу граничне полиције „Аеродром Никола Тесла“ и Хеликоптерску јединицу МУП-а РС.

У пратњи студената били су: проф. др Ненад Милић, проректор за наставу, мр Зоран Милановић, наставник вештина, Драгана Анђелковић Глишовић, наставник вештина, капетан полиције Марко Аранђеловић, начелник класе и поручник полиције Милош Томић, командир вода.

Официр граничне полиције за граничне провере, поручник Лука Драгутиновић, најпре је упознао студенте са организацијом и пословима станице граничне полиције, напоменувши да у надлежности има гранични прелаз "Сурчин - Београд" и гранични прелаз за међународни речни саобраћај "Београд", на реци Сави за путнички речни саобраћај и на реци Дунав за теретни речни саобраћај.  Полицијски службеници Гајић Горана, Стефановић Драгана и Рајковић Горана презентовали су студентима начин обављана појединих полицијских послова, као што су: послови сталног дежурства, послови детаљне граничне провере и експертизе докумената и послови вршења додатног прегледа лица и ствари приликом уласка у критичне делове обезбеђиване рестриктивне зоне (гејтови за улазак у авион).  Кроз богато искуство и примере из праксе, студенти су упознати и са осталим пословима који се свакодневно обављају у станици граничне полиције, као што су: дочек и испраћај званичних државних делегација, послови издавања дозвола за кретање и задржавање на подручју граничног прелаза, позорничка и патролна делатност, сузбијање ирегуларних миграција, оперативна делатност, откривање учинилаца прекршаја и кривичних дела, откривање лица за којима се трага, поступање у случају најаве бомбе или диверзије на аеродрому.

Пуковник Војкан Димитријевић, помоћник команданта за ваздухопловну технику, потпуковник Љубомир Вејин, помоћник команданта за послове безбедности и сигурности летења и водник Младен Шакота, ваздухопловни механичар АМС на вишемоторном хеликоптеру - члан посаде, упознали су студенте са оперативно - летачким активностима које се у Хеликоптерској јединици обављају за потребе Министарства унутрашњих послова и других државних органа и институција: опсервација, извиђање и надзор из ваздуха, транспорт и десантирање припадника САЈ-а и Жандармерије ноћу и у условима смањене видљивости и на неприпремљене терене, пружање помоћи угроженом становништву током елементарних непогода, спашавање и евакуација уз употребу бочне дизалице, медицински летови, гашење шумских пожара из ваздуха, VIP летови за потребе Председништва РС и Владе РС.

Колики је ниво обучености летачког и ваздухопловно-техничког особља, потврђује и чињеница да су током лета учествовали у гашењу пожара на простору Републике Српске, Северне Македоније, као и на острву Евија у Грчкој. За потребе Директората за цивилно ваздухопловство,  организовано је двадесетчетворочасовно дежурство, односно јединица је у обавези да се, у року од 30 минута,  у случају авионских несрећа, ангажује у операцијама трагања и спасавања. Такође, током туристичке сезоне на нашим планинама, на позив Скијалишта Србије и Горске службе спасавања (уколико дозвољавају метеоролошки услови), упућује се хеликоптер, у циљу транспорта повређених лица до здравствене установе.

Неминован је закључак да флоту Хеликоптерске јединице чине редовно одржавани и исправни ваздухоплови, што је заслуга ваздухопловно-техничког особља, као и да се пилотирањем баве људи који јако воле свој позив и који имају репутацију, што је понос свих нас.

До следећег дружења, захваљујемо се свима који су узели учешће у припреми и реализацији стручне посете и личним ентузијазмом допринели да студенти са осећањем радости и задовољства препричавају утиске.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени