Студијско путовање у Грчку

Поводом обележавања годишњице повлачења српске војске на Крф, годишњице пробоја Солунског фронта и годишњице битке на Кајмакчалану, на позив Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, у периоду од 20-26. септембра 2021. године, осам студената Криминалистичко-полицијског универзитета у пратњи доц др Божидара Оташевића и ментора Дејана Стојиљковића учествовала су у церемонијама полагања венаца и одавању почасти страдалим српским војницима.

Студенти Универзитета, учествовали су у протоколарном делу комеморативних свечаности у марини Гувиа, месту искрцавања првих српских војника после Албанске голготе, код споменика страдалим припадницима Дринске дивизије, споменика Јанису Јанулису у селу Агиос Матeoсу. У знак сећања на око 250.000 страдалих цивила и припадника српске војске на грчким острвима Крф и Видо, комеморативне свечаности у име Владе Републике Србије предводила је министарка за рад, запошљавања, борачка и социјална питања госпођа Дарија Кисић Тепавчевић, која је положила венац код спомен-костурнице у Маузолеју на острву Видо, код Морнаричког крста и у „Плаву гробницу“. Такође је и председница Републике Српске Жељка Цвијановић узела је учешће у комеморацијама.

Студенти Универзитета учестовали су током церемоније полагања венаца у Егзоплатанусу, и обиласку Споменика у Аридеи који је посвећен страдалим српским војницима у Првом светском рату и битке на Кајмакчалану. У Солуну наши академци узели су учешће у комеморацији на Српском војничком гробљу „Зејтинлик“, где су положени венци на спомен обележје страдалим српским војницима. Студенти Универзитета учествовали су и на државној церемонији поводом пробоја Солунског фронта у Поликастру, као и полагању венаца на споменик Николи Пашићу. У повратку за Београд, студенти Криминалистичко-полицијског универзитета, положили су венац у Спомен-костурници палим јунацима у Балканским и Првом светском рату у Удову, Република Северна Македонија.

Током свих церемонија и одавања почасти присуствовали су и изасланици Министарства одбране, Војске Републике Србије и кадети Војне Академије као и представници удружења грађана за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

По завршетку манифестација организатор се захвалио студентима Криминалистичко-полицијског универзитета за предан и савестан рад и похвалио њихово ангажовање.

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Земун, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени