ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Пожаревачког казненог завода (1918-1945)“

На Криминалистичко-полицијском универзитету, у четвртак 8. јула одржана је промоција монографије „Казнено-поправни заводи у Србији – пример Казнено-поправног завода Пожаревац, Забела (1918-1945)“, књига 2. Монографија је плод вишегодишње успешне сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијског универзитета уз подршку града Пожаревца који је омогућио реализацију пројекта и публиковање монографије. Издање представља логичан наставак сарадње Историјског архива Пожаревац и Криминалистичко-полицијске академије започете у оквиру пројекта „Казнено-поправни заводи у Србији – на примеру Пожаревачког казненог завода 1853-1975. године“, који је покренут 2015. године ради обележавања стопедесет година трајања, рада и деловања Казнено-поправног завода у Пожаревцу.

Аутори монографије су: проф. др Ивана Крстић-Мистриџеловић, проф. др Радован Радовановић, др Мартин Матијашевић, др Невенка Кнежевић-Лукић, др Драгана Милорадовић, мр Небојша Ђокић, др Јасмина Живковић, Слободанка Цветковић. Друга књига је драгоцено сведочанство о функционисању Пожаревачког казненог завода у периоду од 1918. до 1945. године. Аутори су се потрудили да расветле значајне теме из историје кривичног права, организације казнених завода у Краљевини СХС и Краљевини Југославији, настојали су да прикажу опште и специфичне услове за издржавање казни лишења слободе, да опишу живот и рад осуђених лица, и документују случајеве политичких и војних осуђеника, малолетних лица и осуђеница.

Научну монографију националног значаја рецензирали су угледни професори и истакнути научници из области наше националне историје: проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, проф. др Саша Недељковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, др Ивана Добривојевић Томић, виши научни сарадник Института за савремену историју у Београду.

Монографију су представили проф. др Ивана Крстић-Мистриџеловић у име аутора, проф. др Александар Растовић, директор Историјског института САНУ у Београду, у име рецензената. Присутне су поздравили др Јасмина Николић, уредник монографије и директор Историјског архива Пожаревац и ректор Криминалистичко-полицијског универзитета проф. др Дане Субошић у име домаћина.

Промоцији су присуствовали угледни гости и представници Владе Републике Србије, Министарства унутрашњих послова РС, Министарства правде, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства одбране, Академије за националну безбедност, града Пожаревца и запослени са Криминалистичко-полицијског универзитета.

Слике, можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени