Изложба Форензика - више од века Галерија 51, 25. мај - 4 јули 2021.

Музеј науке и технике и Криминалистичко-полицијски универзитет представљају изложбу „Форензика – више од века “, кустоса Музеја науке и технике Срђана Василијевић и проф. др Иване Крстић-Мистриџеловић са Криминалистичко-полицијског универзитета, која је организована поводом 100 година од оснивања Одељења Техничке полиције и отварања прве школе Министарства унутрашњих послова у Србији.

На изложби је приказан историјски развој форензике у свету и у Србији кроз развој науке, специјализованих образовних институција, лабораторија, института и научно-техничке полиције.

Поред предмета из фонда Музеја науке и технике изложени су и многобројни предмети из састава збирки: Института за судску медицину, Фармацеутског факултета, Музеја Министарства унутрашњих послова (у оснивању) и Криминалистичко полицијског универзитета.

 

25052021-flajer.jpg

 

Посетиоци ће моћи да виде интерактивне и видео садржаје као што су: демонстрација истражних радњи на месту „убиства“, фотографисање, узимање отисака осумњиченог и претрага базе у потрази за извршиоцем, демонстрација израде фоторобота на рачунару, веза науке и форензике, видео стрип новела „Истрага провалне крађе“, развој Државне хемијске лабораторије, приказ алата за обраду дигиталних фотографија и видео материјал издвајање ДНК у кућним условима.

Током трајања изложбе заинтересованим посетиоцима ће студенти са Криминалистичко полицијског универзитета омогућити „отварање“ дактилоскопског досијеа (отисци прстију), а са најмлађим посетиоцима ће решавати случај „нестанка музејског врапца“.

У оквиру пратећег програма изложбе биће организована предавања у четири тематска циклуса: Историјски развој форензике, Наука у служби правде, Дигитална форензика и Поглед у будућност. Предавања ће држати професори Криминалистичко полицијског универзитета, Медицинског факултета БУ, Фармацеутског факултета БУ, Војно медицинске академије и експерти Националног центра за криминалистичку форензику Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

За онлајн посетиоце биће организована 3D посета изложбе.

Свечано отварање изложбе је у уторак 25. маја у 18 часова у Галерији 51, улаз из дворишта, Скендер-бегова 51.

Позивницу за 26.05.2021. године, можете презети овде
Флајер можете погледати овде
Распоред предавања можете погледати овде
Виртуалну шетњу кроз поставку изложбе можете погледати овде
Каталог СРБ можете погледати овде
Каталог EНГ можете погледати овде

Особа за контакт:

Иван Станић
Особа задужена за односе с јавношћу
0653260750
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

www.muzejnt.rs

 

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени