Дани европске баштине 2020

Криминалистичко-полицијски универзитет и ове године учествује на манифестацији Дани европске баштине 2020 – „Наслеђе и образовање – Знање за будућност“, чији циљ је упознавање и разумевање културног наслеђа као заједничког ресурса, подизање свести о заједничкој историји и вредностима, као и јачање осећаја припадности заједничком европском простору. Универзитет је у склопу ове манифестације предвидео следећи програм:

1. Онлајн предавање „Пионири техничке полиције у Србији“

20.октобар 2020. године у 13.00 часова

Предавач: проф. др Ивана Крстић-Мистриџеловић

У другој половини 19. века постепено се развијају и усавршавају методе полиције у истрагама злочина. Крајем 19. и почетком 20. века у развијеним државама оснивају се специјализоване установе за послове криминалистичке технике и регистрациони бирои при престоничким полицијама који временом прерастају у научно-судске лабораторије. Почетком 20. века и у Србији је, у оквиру Министарства унутрашњих дела, основано антропометријско-полицијско одељење задужено за криминалистичко-техничка вештачења, које ће по окончању Великог рата прерасти у Одељење техничке полиције. Својим доприносом организацији и раду ове службе, Родолф Арчибалд Рајс, Душан Алимпић, Васа Лазаревић, Добривоје Бакић, Александар Андоновић и Сергије Трегубов, сврстали су се међу пионире српске форензике. Предавање можете пратити овде.

2. Виртуелна шетња кроз спомен-собу др Арчибалда Рајса

Спомен собу др Арчибалда Рајса можете погледати на адреси:
https://www.kpu.edu.rs/virtuelna-setnja/arcibald/tura_arcibald.html

Каталог изложбе „Рајсова соба“ у пдф формату можете преузети у институционалном дигиталном репозиторијуму „Јаков“ Криминалистичко-полицијског универзитета на адреси:
http://jakov.kpu.edu.rs/handle/123456789/1040

Оригиналан рукопис политичког тестамента Родолфа Арчибалда Рајса „Чујте Срби!“ (Београд, 1. јун 1928), који је откуцао на писаћој машини, можете преузети у институционалном дигиталном репозиторијуму „Јаков“ Криминалистичко-полицијског универзитета на адреси: http://jakov.kpu.edu.rs/handle/123456789/990

3. Виртуелна изложба „Ретка издања пионира српске полиције“

Целокупан програм манифестације можете преузети овде.

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени