Учешће представника Универзитета на Годишњој конференцији Међународног удружења шефова полиција - IACP (International Association of Chiefs of Police)

Годишњој конференцији IACP (International Association of Chiefs of Police) која је одржана од 26.10. до 29.10.2019. године у Чикагу присуствовали су представници Криминалистичко-полицијског универзитета: проф.др Дане Субошић, ректор и проф. др Зоран Ђурђевић, руководилац Департмана криминалистике. Трошкове путовања и боравка на Конференцији сносио је ICITAP (Међународни кривично-истражни програм помоћи Министарства правде САД), који уз сагласност Министарства унутрашњих послова Републике Србије пружа финансијску подршку реновирању и опремању 416 квадрата наставног простора КПУ. Уз представнике КПУ конференцији су присуствовали и представнци  ICITAP Србија: Тимоти Фот, менаџер програма и Јулијана Богдановић, асистент програма.

У току Конференције представници КПУ су имали низ сусрета са колегама из иностранства, учествовали су у раду радних тела, присуствовали су тематским презентацијама, посетили су Сајам полицијске опреме и Конзулат Републике Србије у Чикагу. Од наведених активности посебно издвајамо:

Присуство:

- састанку IMPACT (26.10.2019),
- састанку ICITAP-а (27.10.1919).

На састанку IMPACT-а учесницима се обратио ректор Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Дане Субошић и представио делегацију из Републике Србије, коју је још чинио проф. др Зоран Ђурђевић, као и представнике ICITAP-а Србија, господина Тимоти Фота, менаџера програма и Јулијану Богдановић, асистента програма.

На састанку ICITAP-а, проф. др Дане Субошић је представио Криминалистичко-полицијски универзитет, посебно се осврнувши на студијске програме, стратешке правце развоја КПУ и пројекте које КПУ реализује са партнерима у Републици Србији и Европи.

На крају састанка проф. др Дане Субошић и проф. др Зоран Ђурђевић су предали пригодан поклон в.д. директора ICITAP-а, господину Грегорију Дукоту (Gregory Ducot).

Делегација КПУ је у складу са расположивим временом присуствовала низу презентација, од којих издвајамо:

  • Употреба паметних телефона и таблета од стране полицијских патрола,
  • Лидерство у полицијским органиазцијама,
  • Напредне технике у полицијским истрагама,
  • Свест заједнице о насиљу у породици: Полицијска управа Чикаго,
  • Предности полицијског рада заснованог на доказима.

Делегација КПУ је била позвана на све свечаности организоване у току Конференције:

  • Церемонија отварања 126. Годишње конференције IACP (обратио се председник IACP, градоначелница Чикага и руководилац чикашке полиције),
  • Пријем INL (финансијска институција, која подржава ICITAP),
  • Радни доручак ICITAP-a,
  • Ручак са међународним представницима,
  • Пријем међународних представника који је организовала Дипломатска безбедносна служба (DSS),
  • Ноћ шефова полиција у Музеју науке и индустрије.

У понедељак, 28.10.2019. године учесницима Конференције се обратио и председник САД-а Доналд Трамп.

На сајму полицијске опреме представио се велики број излагача, међу којима и: Axon, Microsoft, Motorola, Samsung, Panasonic, Guidehouse, Genetec, Uber, Montel Technologies, Global Initiatives Consulting Group, SwabTek  и други.  Могли смо се упознати са применом савремених технологија у управљању организационим јединицама полиције, софтверима за претраге и размену података, новим методама за обезбеђивање дигиталних доказа, методама за откривање присуства наркотика, унапређењу рада патрола кроз опремање патролних возила хардвером и софтвером за аутоматску проверу лица, опремом за заштиту полицајаца, наоружањем, возилима, закључно са хеликоптерима.

Делегација КПУ је имала задовољство да у току боравка два пута посети Конзулат Републике Србије у Чикагу. Делегација је са посебним задовољством била примљена од стране в.д. конзула Милана Варадиновића и вицеконзула Милинка Шпице. Другој посети присуствовали су и представници ICITAP-a Тимоти Фот и Јулијана Богдановић.

Посету сматрамо веома корисном, због јачања сарадње и трансфера знања са колегама из целог света. Посебан утисак оставља тренд информатизације полиције, где се изналазе начини за то да полиција буде део дигиталног друштва, односно да дигитална агенда прожме савремену полицију. Како нам је приказано, у САД је информатизација полицијког посла иде ка томе да сваки полицијски службеник буде информатички подржан, у оној мери, у којој му је то потребно за ваљано обављање сопственог посла

ICITAP је изразио спремност за јачање сарадње са КПУ кроз текуће и наредне пројекте. Текући пројекат реновирања дела објекта КПУ подељен је у две фазе: прву, која се односи на реновирање (грађевински радови) и другу, која се односи на опремање реновираног простора. ICITAP не практикује рад на наредним фазама пројекта, док се претходне не заврше.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени