Студенти Криминалистичко-полицијског универзитета посетили спомен обележја у Словачкој

У периоду од 25. до 27. октобра 2019. године, у складу са Државним програмом обележавања годишњице историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, десет студената Криминалистичко-полицијског универзитета боравило је у Братислави (Република Словачка). Заједно са државним секретаром Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зораном Антићем, амбасадором Републике Србије у Словачкој и локалним званичницима, студенти Универзитета су учествовали у комеморативној церемонији и полагању венаца.
Дана 26. октобра 2019. године студенти су положили венац на војном гробљу у месту Петржалка, где је сахрањено 51 лице са подручја бивше Југославије, страдало у периоду између 1916. и 1918. године.
Дана 27. октобра 2019. године венац је положен на војном гробљу у месту Велики Међер. По броју страдалих издваја се логор Велики Међер, где се данас налази српско гробље на којем је сахрањено 5.135 српских војника. Кроз логор Велики Међер прошла је 21 хиљада логораша. Реч је о првом логору формираном на простору Аустроугарске монархије у августу 1914. године, који је затворен у октобру 1918. године. Војници су умирали због лоших услова у логору, хладноће, глади и заразних болести.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени