Семинар о рецензирању истраживача, 16.09.2019. Народна библиотека Србије

 У оквиру међународне иницијативе Недеља рецензирања  (Peer Review Week 2019), у организацији Центра за промоцију науке и КоБСОН-а, одржан је семинар о рецензирању истраживача 16.09.2019. године у Народној библиотеци Србије.
Присутне је поздравила Татјана Тимотијевић, начелница Одељења за научне информације. Семинар је отворио Иван Умељић, руководилац Сектора за издаваштво и медијску продукцију истичући да је овај семинар намењен како млађим тако и искусним истраживачима. С обзиром да се о овој теми доста говори и  да је препозната потреба да се одговори на питања као што су зашто рецензирати, шта су циљеви рецензирања, да ли рецензент може бити објективан, да ли се рецензирање може цитирати и др.,  реализација овог семинара је сасвим оправдана.
На семинару су говорили:
Др Александар Декански, научни саветник (Центар за електрохемију Института за хемију, технологију и металургију).Члан Уређивачких одбора и Менаџер часописа у Journal of the Serbian Chemical Society и Journal of Electrochemical Science and Engineering, као и сарадник у часописима Хемијска индустрија и Chemical Industry & Chemical Engineering Quarterly.
Др Олгица Недић, научни саветник (Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП)) Члан Уређивачког одбора и подручни уредник за област биохемије и биотехнологије часописа Journal of the Serbian Chemical Society.
Др Невена Буђевац, доцент (Учитељски факултет, Универзитет у Београду)
Помоћник главног уредника у часопису European Journal of Psychology of Education, члан Уређивачког одбора у часопису Иновације у настави.
Др Ивана Дрвеница, научни сарадник (Институт за медицинска истраживања, Универзитет у Београду).
Помоћник главног и одговорног уредника часописа Хемијска индустрија.
На семинару су учествовале испред КПУ: др Марија Мићовић, научни сарадник и Биљана Котуревић, асистент за ужу научну област Хемијско инжењерство.
Заједнички закључак предавача и учесника семинара јесте да је рецензирање „камен темељац“ у процесу објављивања научних радова али и често занемарен фактор развоја науке. Поступак рецензирања мора бити заснован на идеји да се резултати сваког научног истраживања морају стручно оценити од стране рецензента пре него што се презентују научној заједници и широј јавности.
Посебну пажњу треба посветити етичком аспекту поступка рецензирања. Рецензент треба да буде објективан, компетентан и препорука јесте да помогне аутору да побољша квалитет рада.
Такође, предавачи су истакли да постоји идеја да се обука за истраживаче за рецензирање имлементира у студијске програме факултета.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени