Реализовање пројекта NatRisk се успешно приводи крају

Универзитет у Сарајеву је 4. и 5. септембра 2019. године био домаћин завршне конференције европског Ерасмус+ пројеката BESTSDI (Western Balkans Academic Education Evolution and Professional's Sustainable Training for Spatial Data Infrastructures) и NatRisk (Development of Master Curricula for Natural Disasters Risk Management in the Western Balkan Countries), из области унапређења капацитета високог образовања.

Конференцији су присуствовали учесници из академских заједница Западног Балкана, али и партнери из престижних европских универзитета из Велике Британије, Грчке, Мађарске и Аустрије. Криминалистичко-полицијски универзитет представили су проф. др Саша Мијалковић, руководилац пројектног тима Универзитета и Никола Станисављевић, секретар Универзитета.

Конференција је привукла велику пажњу медија и академске заједнице Босне и Херцеговине. Првог дана конференције, који је реализован у згради Универзитета у Сарајеву, проф. др. Жељко Бачић са Свеучилишта у Загребу (координатор пројекта BESTSDI) и проф. др Милан Гоцић са Универзитета у Нишу (координатор пројеката NatRisk), представили су пројекте и реализоване задатке пројеката, као и добробит заједнице од имплементације резултата. То је био повод да гостују у трећем дневнику националне телевизије Босне и Херцеговине, где су добили завидну пажњу. Истовремено, у готово свим информативним медијским садржајима, у ударним терминима, пренета је вест о састанцима којима су присуствовали представници наше Универзитета.

Заједнички закључак са састанака је да природне непогоде полако постају најопаснији облик угрожавања безбедности савременог човека. Изложеност утицају природних непогода – суша, поплава, клизишта, земљотреса, великим делом је повећана због слабог степена познавања узрока настанка, механизама деловања и начина заштите. Стога су и развој и имплементација мастер-студијских програма у земљама Западног Балкана, савремено опремљене лабораторије за истраживања у области природних непогода, спровођење мобилности студената и наставног особља ради стицања иновативних наставних метода, развој и спровођење програма обуке за грађане и јавни сектор у области управљања ризицима од природних непогода национални приоритети, у чему ће свој допринос дати и пројекат NatRisk.

С тим у вези, чланови Конзорцијума су до сада едуковали наставно особље и студенте, креирали четири приручника за обуку цивилног сектора у ситуацијама природних катастрофа, одржали 14 вишедневних тренинга на високошколским установама Западног Балкана и образовали приближно 500 полазника из више од 150 институција.

Рад пројектног тима Криминалистичко-полицијског универзитета оцењен је као веома добар, а проценат реализовања пројектних задатака и утрошка средстава као један од најбољих. Међутим, пред Универзитетом је још неколико озбиљних задатака: предстоји конкурс за упис прве генерације студената мастер академских студија „Управљање безбедносним ризицима природних катастрофа“, затим извођење наставе и међународна размена студената.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени