Посета делегације Академије цивилне заштите Министарства за ванредне ситуације Руске Федерације, Химки, Московска област

17032019Делегација Академије цивилне заштите Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементраних непогода Руске Федерације посетила је Криминалистичко-полицијски унивезитет 14. марта 2019. године. Делегацију су чинили генерал-потпуковник Виктор Панченков, начелник Академије цивилне заштите, г. Виталиј Симонов, начелник Института за развој МВС Русије, г. Сергеј Горбунов, начелник Департмана за међународну сарадњу, г. Бојан Гламочлија, кодиректор Српско-руског хуманитарног центра, као и Ана Поповић, координатор за међународну сарадњу и преводилац. У Колегијум сали ректората примили су их проф. др Дане Субошић, ректор Криминалистичко-полицијског унивезитета, проф. др Саша Мијалковић, проректор за међународну и интеринституционалну сарадњу и Вук Кулић, стручни сарадник.
Проф. др Дане Субошић гостима је пожелео добродошлицу и упознао их са плановима Криминалистичко-полицијског универзитета у погледу промене процеса извођења наставе и целокупног живота и рада студената. Додао је да је међународна сарадња Универзитета интензивна, и да се, између осталог, огледа кроз 24 потписаних споразума о међународној сарадњи са образовним институцијама из иностранства. У тој групи налазе се и споразуми склопљени са Волгоградском академијом Министарства унутрашњих послова Руске Федерације и Санктпетербуршким универзитетом Министарства унутрашњих послова Руске Федерације, а следећег месеца у плану је и потписивање споразума са Краснодарским универзитетом Министарства унутрашњих послова Руске Федерације.
Генерал-потпуковник Виктор Панченков, начелник Академије цивилне заштите, захвалио се на гостопримству и ближе појаснио улогу своје установе у систему цивилне заштите у Руској Федерацији. Рекао је да је претходне године руска делегација посетила Српско-руски хуманитарни центар у Нишу и да је потписан споразум о сарадњи Академије цивилне заштите са ХИП-Петрохемијом Панчево у области обука експерата у области противпожарне, безбедносне и цивилне заштите. Ректор Субошић је потом ближе појаснио сарадњу Универзитета са Факултетом безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци, пренео поздраве декана доц. др Предрага Ћеранића и спремност за остваривање сарадње са Академијом цивилне заштите. Начелник Панченков узвратио је поздраве декану Ћеранићу, саопштио да је био у посети Факултету безбједносних наука и сложио се са предлогом конкретизовања сарадње. Упутио је позив представницима из Београда и Бања Луке да у периоду од 5-8. јуна 2019. године посете међународну изложбу „Комплексна безбедност“ на Академији у Химкију у Московској области, где ће моћи да се упознају са новим методима обуке за студенте, војне кадете и официре, у области цивилне заштите и одбране. Бојан Гламочлија, кодиректор Српско-руског хуманитарног центра, додао је да је у питању велика смотра на којој учествују представници 40 земаља Европе и света. Ректор је потврдио да би то учешће било од великог значаја за процес наставе на Универзитету, замолио за слање писаног позива и потврдио спремност за долазак.
Проф. др Саша Мијалковић, проректор за међународну и интеринституционалну сарадњу, подсетио је на контакте Универзитета, Академије и Српско-руског хуманитарног центра од 2014. године, бројне конференције и обуке на којима су учествовале три институције и Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије, као и руској донацији опреме за Кабинет за ванредне ситуације Универзитета. Додао је да су у току и преговори са руским партнерима са Московске академије иследног комитета Руске Федерације и Московског универзитета Министарства унутрашњих послова Руске Федерације под именом В. Ј. Кикот. Гости су упознати и са међународним пројектима у оквиру Erasmus+ и Horizon 2020 програма који се спроводе на Универзитету, могућностима мобилности, тј. размене наставног особља и студената, радом Секције за ванредне ситуације и предметима из области безбедности на основним студијама криминалистике.
Сергеј Горбунов, начелник Департмана за међународну сарадњу Академије цивилне заштите, предложио је размену наставних програма и могућност недељних или двонедељних курсева који би се спроводили по претходно утврђеном заједничком програму, са чиме су се сложили сви присутни. Потом се приступило свечаном потписивању споразума о сарадњи две институције. Након узајамне размене поклона и фотографисања, састанак је завршен. Обилазак Универзитета је изостао услед обавеза гостију у Амбасади Руске Федерације у Београду.

Слике можете погледати овде

logo
Криминалистичко-полицијски универзитет, Цара Душана 196, 11080 Београд, Србија
rektorat[@]kpu.edu.rs

Установа

Основне студије

Упис

Мобилни мени